Afbeelding
Foto: van Beek Images

Verlichting in je huis; weetjes en tips

Door Piet Zeeuwen        

Ga je een nieuw huis verlichten, of je reeds bestaande huis (of delen daarvan) opnieuw verlichten, dan hebben we voor uw gemak wat weetjes en tips op een rijtje gezet.

Door vaklui worden vaak drie onderscheiden gemaakt: basisverlichting, sfeerverlichting, en functionele verlichting.

Basisverlichting
Basisverlichting is de "gewone" verlichting in huis. Die je als eerste aandoet als je een (te) donkere ruimte binnenkomt. Het zijn vaak ingebouwde plafondspots, hanglampen en plafondlampen.

Sfeerverlichting
Sfeerverlichting is een aanvulling op de basisverlichting in huis. Met een dimmer kun je van de basisverlichting ook sfeerverlichting maken.

Functionele verlichting
Functionele verlichting is taakgericht. Denk bijvoorbeeld aan leeslampen en bureaulampen. Functionele felle verlichting heb je nodig als goed zicht wilt hebben op de dingen waarmee je aan het werk bent. Soms is de basisverlichting voldoende, maar het om maar eens een voorbeeld te noemen altijd handig om een extra lamp te hebben op de plek waar je veel leest of werkt.

Soorten lampen
Er is vaak verwarring over het woord "lamp." Met lamp wordt feitelijk bedoeld de lichtbron, bijvoorbeeld een gloeilamp, halogeenlamp, ledlamp, of spaarlamp. Armaturen zijn de lamphouders; dus waar je de lichtbron in draait/stopt, b.v. een tafellamp, schemerlamp of bureaulamp.

Het oog wil ook wat
Kleur op de muur, een schilderij, een moderne tafel, allemaal bepalend voor je interieur. Wist je dat je ook met verlichting spanning aan kunt brengen in je interieur? Varieer bijvoorbeeld eens in armaturen in je huis. Dus niet alleen licht dat van boven naar beneden schijnt, maar ook staande lampen die naar het plafond schijnen ('uplights'), wandlampen die hun licht over de hele muur verspreiden en gerichte spots op bijzondere objecten. Accentueer hiermee schilderijen, foto's, spiegels en kasten.

Spaarlampen
Gebruik voor armaturen zonder dimmers spaarlampen, bijvoorbeeld in de wc of hal. Spaarlampen gebruiken tot 80 % minder energie dan gloeilampen. Door spaarlampen of ledlampen te gebruiken kun je een hoop energie - dus geld - besparen. Er zijn tegenwoordig steeds meer verschillende soorten spaarlampen, zelfs speciale dimbare spaarlampen.

Duurzaam
Spaarlampen besparen niet alleen geld, het is ook beter voor het milieu. Spaarlampen bevatten wel een klein beetje kwik. Dit hoeft geen probleem te zijn, want een spaarlamp kan bijna in zijn geheel gerecycled worden. Het kwik komt dan niet in het milieu terecht en heeft dan geen gevolgen voor de gezondheid. Lever spaarlampen daarom altijd in bij de chemokar of milieustraat of bij de winkel waar je een nieuwe koopt.

Meer weten over verlichting in uw huis? Neem dan contact op met een van de specialisten op deze pagina voor advies en tips.