Arnold Tromp bespeelt het Smitorgel al meer dan 70 jaar.
Arnold Tromp bespeelt het Smitorgel al meer dan 70 jaar. Foto: M. Spiertz

Smits-orgel Winssen 175 jaar

WINSSEN - In 1840 werd voor de parochiekerk Sint Antonius van Padua een orgel vervaardigd door de befaamde orgelbouwers Smits uit Reek (Noord-Brabant). Het werd geplaatst in het voormalige middeleeuwse kerkje.

In 1861 werd dat kerkje vervangen door een groter kerkgebouw van de architect C. Weber. In 1939 werd de huidige kerk van de architecten van Buijtenen en Vervest gebouwd en moest het oude orgel opnieuw mee verhuizen. In de jaren zestig begon het orgel tekenen van verval te vertonen. Een restauratie was noodzakelijk. Door veel collectes en acties werd in Winssen geld ingezameld om de restauratie mogelijk te maken. Pas in 1984 werd met de restauratie begonnen.

Open MonumentenDag
Het thema van de Open MonumentenDag dit jaar is Kunst en Ambacht en past perfect bij het 175-jarig jubileum van het orgel. Tot grote voldoening zijn er oude videobanden opgedoken, waarop de befaamde beeldhouwer en houtsnijder Gradje Soetekouw uit Beneden-Leeuwen bezig is met de restauratie van het houtsnijwerk. Ook zijn er prachtige beelden van het jeugdkoor Juventus Cantus terwijl zij op excursie zijn bij orgelbouwer Verschueren in Heythuysen, die het Winssense orgel daar geheel in onderdelen in het atelier had liggen.

De beelden zijn te zien tijdens de Open MonumentenDag zondag 13 september van 11.30 tot 17.00 uur. Tijdens deze dag wordt er ook aandacht besteed aan vele andere kerkelijke voorwerpen van hoge ambachtelijke kunst.