Jeanette en Nol Gerritsen.
Jeanette en Nol Gerritsen. Foto: Hans Barten

Fokker van het Jaar in dressuur

WAMEL - Nol en Jeanette Gerritsen van De Dalhoeve in Wamel werden vorige maand bij de keuringen in Ermelo Gelders Fokker van het Jaar in de richting dressuur. Hun levendige verhaal over hun levenswerk op dit landelijk en internationaal bekende paardencentrum.

Door Anton Janssen

Nol (62) en Jeanette (57) zijn sinds 1991 bij De Dalhoeve betrokken en vanaf 1995 runnen ze de hengstenhouderij zelfstandig. Het opfokken en trainen van paarden is hun passie. Jeanette over het bedrijfsmatig dekken van paarden: "Ik zeg wel eens, wij werken met paarden vanaf het zaadje tot het sportpaardje." Het echtpaar heeft van jongsaf passie voor de paardensport en –fokkerij. Ze reden in hun jonge jaren paard. Nol kwam als jochie op de later tot paardencentrum uitgegroeide boerderij van de familie Pompen. Hij leerde Jeanette op een concours kennen. De gezamenlijke hobby werd hun dagelijks werk.
Nol en Jeanette hebben een druk leven. Een dagtaak van 8 tot 5 is hen vreemd. Ze zijn, samen met hun medewerkers en stagiaires, bij wijze van spreken 7 dagen per week gedurende 24 uur per dag bezig. Het paar van het paardenbedrijf: "Het is altijd hard werken. Je moet verstand van paarden hebben en er veel energie in steken. De door ons gefokte en getrainde paarden komen bij bekende ruiters zoals Diederik van Silfhout terecht." Drie paarden van De Dalhoeve deden deze zomer mee aan het WK in het Duitse Verden: de vijfjarigen Forty van UB40 en Ferrero en de zesjarige hengst El Capone. De laatste werd tot de kanshebbers gerekend maar had zijn dag niet.
De Dalhoeve is de thuisbasis van een goede stam paarden. Uit de lijn van Camora en Dunanda zijn goede paarden voortgekomen. Nol en Jeanette: "Bij keuringen en wedstrijden genieten wij van onze paarden." "Het behalen van succes is niet eenvoudig. Een ruiter moet over een goed paard beschikken. En je hebt niet alles in de hand, dressuur is een jurysport. Het beoordelen van de verrichtingen blijft mensenwerk", legt Nol uit. De Dalhoeve, EU gecertificeerd, is een moderne accommodatie waar hengsten en merries worden voortgebracht en opgeleid. Op het erf staan ook een stapmolen en een longeercirkel waar de paarden getraind worden. Kunstmatige inseminatie brengt jonge veulens voort. De Dalhoeve exporteert ook regelmatig ingevroren sperma.
Nol en Jeanette hopen hun werk nog enige jaren voort te zetten. Opvolgers in hun gezin hebben ze niet: "Ook wanneer wij met De Dalhoeve stoppen, blijft de paardensport onze hobby."