Geert Rolf.
Geert Rolf. Foto: Ger Loeffen

Tehuis voor bejaarde computers

WINSSEN - Wie bij Winssenaar Geert Rolf de 100 vierkante meter grote zolder van zijn huis betreedt, stapt zo de jaren '70 van de vorige eeuw binnen. Verwacht dan geen 'Waterloo Sunset' van The Kinks te horen of posters van ravissante dames in 'hot pants' te zien. Nee, je komt in de wat kille 'operation room' van een middelgroot bedrijf van pakweg 30 tot 40 jaar geleden.

Door Ger Loeffen

Je bent dan ook in het 'Tehuis voor Bejaarde Computers'. Met nog een bevriend liefhebber de enige in zijn soort in Nederland. Het contrast met het heden is immens. Wat tegenwoordig in de toch al kleine broekzak van de eerder genoemde hotpants past, neemt hier enkele vierkante meters in beslag.

Industrieel erfgoed
De computers die hier verzameld zijn stonden in bedrijven en werden gebruikt om productielijnen aan te sturen. Het begin van de grote automatisering in ziekenhuizen, krantenbedrijven, staalproducenten enzovoorts.

Eén van de machines heeft lange tijd gedraaid in het Nijmeegse Max Planck instituut. Je zou dus kunnen zeggen dat we hier zijn beland tussen het industrieel erfgoed van de jaren '70 en '80. Geen oude stoommachines of ringovens maar de abstracte, en voor velen misterieuze wereld, van bits en bites. Rolfs' paradepaardje is de PDP11. Toentertijd het vliegwiel achter de automatisering.

256 MB
Diverse werkstations staan hier bijeen en tientallen tapes met een diameters van een flink etensbord met een datacapaciteit van maar liefst 256 (jaja) megabyte.
Rolf drukt op een paar knoppen en de zolder vult zich met jaren '70 gezoem.
Midden-Oosten
Toch zijn er nog productielijnen die draaien op deze computers. Zo kwam Geert Rolf in contact met een melkfabriek in het Midden-Oosten. De fabriek lag stil omdat een aantal magneetbanden was beschadigd en onleesbaar. Rolf was de enige die met de PDP11 uit delen van de magneetbanden data kon lezen en een nieuwe besturingsband kon maken. Eigenlijk het het Ctr-C en Ctr-V 'avant la lettre'. De melkfabriek draait weer.
Of de Continental Airlines afgedankte DC 10 vluchtsimulator die weer functioneert dankzij de PDP11. De leerlingen van het ROC in het Noorse Lillestrøm ROC zijn er blij mee.

Meer informatie
Het Tehuis voor Bejaarde Computers kan op afspraak worden bezocht. In uw broekzak, op www.bejaardecomputers.nl, vindt u meer informatie.