Afbeelding
Foto: PMP Schoonmaak

De rode draad

Over zelfvoorzienend leven, duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke grondstoffen.

Deze week: Marc van Beek

DRUTEN – Marc van Beek gaat een verfrissende wind door de schoonmaakwereld laten waaien. Na vijf jaar ondernemerschap in deze branche is hij van mening dat niet drie, maar vier P's bepalend zijn om duurzaamheid binnen een bedrijf te kunnen bereiken.

Vanaf de dag dat Marc het bedrijf, 'Poetsen met plezier,' startte, heeft duurzaamheid centraal gestaan. Hij schonk aandacht aan People, Planet en Profit. Zo werkte hij vanaf het begin met ecologische schoonmaakmiddelen, bedrijfsauto's reden op groen gas, hij betrok mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hij stond een percentage van de omzet af aan goede doelen. 'Het bedrijf groeide en de werknemers deden hun werk goed.

In 2013 besefte hij wat er ontbrak. Hij miste de vierde P; de P van plezier in zijn concept! 'Werknemers zagen mij teveel als directeur, durfden daardoor niets te regelen en namen een afwachtende houding aan,' vertelt Marc.

Hij dacht na hoe hij mensen meer mandaat kan geven om zelf zaken te regelen, hun betrokkenheid te vergroten en hun kwaliteiten beter te benutten. Dit kan worden bereikt als er bedrijfjes worden opgericht waar werknemers zelfstandig kunnen beslissen en voor vijftig procent eigenaar worden.

Het blijft niet bij plannen, want de eerste maatschappen in Nijmegen en Arnhem worden opgestart. Om voldoende startkapitaal te verkrijgen heeft Marc een Crowdfunding gestart. Crowdfunding is een aantrekkelijke manier om geld te investeren. Het is mogelijk om vanaf 50 euro deel te nemen. Op termijn wordt dit bedrag met rente terugbetaald. In korte tijd is ruim zeventig procent van het benodigde kapitaal beschikbaar gesteld. Belangstellenden kunnen nog twee weken inschrijven op: www.crowdaboutnow.nl/poetsenmetplezier