Karin Broers.
Karin Broers. Foto: Hans Barten

Vijf miljoen bijen

Door Piet Zeeuwen

BERGHAREN - De liefde voor de natuur en bijen in het bijzonder heeft Karin Broers van haar vader Gerard. Karin (35) is een echte amateur-imker geworden. En ook haar man Jos imkert inmiddels vol overgave mee.

Bij hun huis in Bergharen hebben ze zo'n 7000 vierkante meter grond en daar staan natuurlijk ook enkele bijenvolken in. Was de bijenliefde met de paplepel ingegeven? Nee hoor, Karin's zus Anneke en broer Chris moesten er niks van hebben. Karin daarentegen was al vanaf haar jeugd regelmatig te vinden in het paradijselijke imkerhoekje van de Heemtuin aan de Waalbandijk in Druten. Ze hebben nu ongeveer honderd bijenvolken. Daar heb je het vooral in de zomer maar druk mee. Tel zo'n beetje 50.000 bijen per volk en de familie Broers is goed voor een dikke vijf miljoen Maas en Waalse bijen.

Honing
Die staan natuurlijk niet allemaal in de Heemtuin, maar verspreid door onze hele streek. In het voorjaar als de fruitbomen in bloei staan worden veel kasten door fruittelers ingehuurd. Dat levert een aardig centje op en dat in combinatie met de verkoop van honing zorgt ervoor dat het voor hen ook financieel een leuke hobby blijft.

Bijenstand
Je hoort alom dat het slecht met de bijen gaat. Merken de Broers-jes dat ook? Karin legt uit (en dat gaat de lerares biologie/wiskunde uitstekend af) dat er grofweg drie oorzaken zijn dat het niet echt goed gaat in de imkerij. Zo zijn er steeds minder "dracht-planten"; planten die rijk zijn aan stuifmeel en nectar. Vroeger waren graslanden gevarieerd met veel bloeiende planten als bijvoorbeeld klaver. Nu is een grasland ook echt alleen maar grasland. Imkers noemen ze dan ook de woestijnen voor bijen: er valt niks te halen.
Oorzaak twee is het gebruik van allerlei pesticiden door boeren én particulieren. Als een bij er al niet aan dood gaat krijgt hij door het gif een andere geur en laten de wakers hem niet meer de kast in, waardoor hij onherroepelijk ten dode is opgeschreven.
En last but not least is er de Varroa-mijt die in zowat in iedere bijenkast voorkomt en haar eitjes legt bij de bijenlarfjes, wat niet echt bevorderlijk is voor de bijenfamilie.

Bijen helpen
Wat kunnen we er aan doen om te zorgen dat het weer wat beter gaat met de bijen? Karin: "Het hele jaar door veel bloeiende bloemen in je tuin is voor bijen geweldig. En natuurlijk niet (te veel) de gifspuit gebruiken."