Afbeelding
Foto: Elly Hagen

Wijkwerkers

Door Elly Hagen

BEUNINGEN – Wijkwerkers gaan de wijk in en dragen bij aan leefbaarheid. Zij zetten burgerinitiatieven om in praktijk en denken mee bij problemen. Deze functie is begin van het jaar, door de transitie van de WMO ontstaan. Elise Buijs en Valerie Bekkers, twee wijkwerkers bij stichting Perspectief, vertellen over hun werkzaamheden.

'Het is werken met de handen op de rug,' vertelt Elise. 'De vragen die mensen stellen lopen sterk uiteen. Er komen jongeren die niets te doen hebben en ouderen die hulp bij de boodschappen nodig hebben.' De wijkwerkers denken hierin mee en ondersteunen bij de opzet van activiteiten. Als de activiteit loopt, treden zij terug en volgen ontwikkelingen op de achtergrond.
Binnen alle dorpen zijn ontmoetingsplekken gecreëerd. Mensen kunnen hier een praatje maken en samen eten. De eerste stap is daarbij vaak lastig. Eenmaal over de drempel, komen velen terug en brengen dan zelf vaak nieuwe bezoekers mee. 'Er zijn zelfs mensen die afspreken om elkaar te ontmoeten buiten de soosuren. Dat is precies de bedoeling,' meent Elise.
'Ik ben naast wijkwerker ook jongerenwerker,' vertelt Valerie. 'We hebben deze zomer een activiteit, 'WAasdaa komt naar je toe.' We willen hiermee jongeren kennis laten maken met het jongerencentrum en de jongerenwerkers. Als ik met het jongerenwerk de wijk in ga, komt de wijkwerker ook kennismaken en peilen welke wensen en behoeften er spelen.'

Deze 'Spin-in-het-web-functie,' is volgens de wijkwerkers wel even wennen. Ze merken wel dat het werkt, want tijdens hun bezoeken worden ze ook getipt over mensen die ondersteuning kunnen gebruiken, maar zelf niet vragen. Hierdoor kunnen ze een grote groep mensen bij het sociale leven blijven betrekken.