Land van Maas en Waal

Deze week schakelde de Gelderlander vier deskundigen in om te onderzoeken of het door Boudewijn de Groot zo prachtig bezongen "Land van Maas en Waal" wel écht bestond.

Enorm komkommernieuws, maar deze vier grote snoeshanen gingen er serieus op in. Toch kwamen ze niet verder dan platitudes als "water is het overkoepelende thema in deze regio" en "ondernemers kunnen nog veel meer samenwerken"... En ondertussen sneeuwde het op de Egmondse abdij.
Grote conclusie was dat het merk "Land van Maas en Waal" onvoldoende uit de verf komt. Dit heeft vooral te maken omdat er tussen die twee rivieren geen land ligt, maar vier volledig verschillende en toch even eigenwijze gemeentes.

West Maas en Waal, Druten, Beuningen en Wijchen voeren bijvoorbeeld een volstrek individualistisch toerismebeleid. In een land waar je gearmd met katers mag marcheren en konijnen ongestraft trechters dragen moet toerisme toch te coördineren zijn?

En er is zoveel moois te promoten aan dit rivierenland van groene heuvels en blauwe zon. De prachtige uiterwaarden in Beuningen of Druten zijn al een attractie op zich... En wat te denken van de Tuinen van Appeltern, De Gouden Ham of stoomgemaal De Tuut?

En dan is er nog Down The Rabbit Hole in Ewijk, of De Leste Mert van Druten... Niet te vergeten het hele Dijkensportweekend in West Maas en Waal. Stuk voor stuk evenementen waar het Circus Jheronimus Bosch schril tegen afsteekt.

Er zijn legio mogelijkheden om een lange stoet feestvierders te verwelkomen. Dit gebied is zoveel meer dan dat bescheiden harmonie orkest in haar regenton. Breng de vier toerismewethouders bijeen, trek een blik ondernemers open, zet er een bekwame marketingdeskundige op en 't Nijght een succes te worden.

Het campagnelied werd sowieso al bijna 50 jaar geschreven en de boodschap is nog altijd actueel. Er zit toekomst in dit land tussen wassend water. Laat het leed geleden zijn, de horizon schijnt. Tijd om de loftrompet te steken... De dikke draak neemt ondergetekende wel voor z'n rekening.

Dhr. E. van Wijk