De wandelroute voert in een lus over dijken en het gebied van de overlaten.
De wandelroute voert in een lus over dijken en het gebied van de overlaten. Foto: Wim Arts

Wandelen in Maas en Waal

Het gebied van de overlaten

Door Elly Hagen

HEEREWAARDEN – Maas en Waal is een wandelgebied bij uitstek. Jos den Biesen maakt wekelijks een wandeling met de 'club van vijf'. Jos heeft er een hobby van gemaakt zelf wandelingen uit te zetten. Jos stippelde een tien kilometer lange wandeling bij Heerewaarden uit en de Maas&Waler liep mee.

De route startte bij Bato's Erf en voerde in een lus over dijken en het gebied van de overlaten. Tijdens de wandeling deelt Jos zijn kennis met de medewandelaars. 'Een overlaat liet vroeger, bij hoog water, het water van de Waal verder stromen naar de lager gelegen Maas. Sinds de aanleg van de Heerewaardense Afsluitdijk zijn deze overlaten afgesloten', vertelt Jos.

Driedijkenpunt
Aan het eind, richting Dreumel vormt deze dijk, samen met de Maas- en Waaldijk een unieke plek. Want nergens anders in Nederland is er een driedijkenpunt.

Jos is geboren in Dreumel en herinnert zich nog dat hij vroeger schoenen moest gaan kopen bij Weijers in Heerewaarden. Hij wijst richting Veerstraat die vanaf Dreumel naar de Maasdijk loopt.
'Dat was de enige verbindingsweg met Brabant en daar moet je geen luxevoorstelling van maken, want het was een karrenspoor. Als we dan in Heerewaarden kwamen, moesten we eerst bij grootgrutter Udo een dubbeltje, tolheffing, op de toonbank leggen.'

Verliefde stelletjes
De route vervolgt zich via de Overlaatweg naar het gehucht 'De Veluwe.'

Na de oversteek van de Heemstraweg wordt het Waalgedeelte geruild voor de Maasroute. Deze voert langs het voormalig fort de Voorne, de Maas en het gehucht 'Zevenhuizen.' Net voor het dorp ligt het in 1873 aangelegde kerkhof op een hoogwatervrije terp.

'Dit kerkhof was vroeger niet alleen de rustplaats voor overleden dorpsbewoners,' weet Jos te vertellen, 'maar ook een gewilde ontmoetingsplaats voor verliefde stelletjes.'

Scheepswerf
Bij binnenkomst in het dorp gaat de wandeling nog voor een deel langs de Maas en scheepswerf. In vroegere tijden, begon 22 februari het visseizoen met het teren van de houten vissersboten. Teren was ongezond, vooral als het warm was. Een in 1910 door Jan Udo gemaakte tekening van een stalen schokker was hiervoor een goede oplossing. Dit was dan tevens het startschot voor scheepswerf Sepers in Heerewaarden.

Na een wandeling door de dorpskern wordt het Maasgedeelte weer verruild voor de Waal en er volgt een mooie route langs de uiterwaarden en de Afsluitdijk, terug naar Bato's Erf.