Afbeelding
Foto: Aafke Labout

Beuningse speeltuin in trek

BEUNINGEN - Schommels, een kabelbaan, klimtoestellen, speelhuisjes en diverse picknicktafels. Een speeltuin zoals een speeltuin hoort te zijn. Zand is er 'all over', waardoor zelfs de allerkleinsten zich er prima vermaken. Er is dan ook geen twijfel over mogelijk dat deze speelplek behouden wordt, in het nieuwe speelbeleid van de gemeente Beuningen. 'Er komt in de toekomst mogelijk zelfs een tweede Kindervreugd bij', vertelt Marjon van Ooijen, één van de drie vrijwilligers van de speeltuin.

Door Aafke Labout

De Beuningse speeltuin is gelegen op de hoek van de Burgemeester Geradtslaan en de Houtduiflaan. Een vrijwilliger opent en sluit de speeltuin, maar houdt ook toezicht, leegt de prullenbakken en ruimt zwerfafval op.
Marjon van Ooijen is al ruim twintig jaar als vrijwilliger aan de speeltuin verbonden. Ze speelde er als kind vroeger zelf en kon het niet aanzien dat de plek, halverwege de jaren '90, steeds meer verpauperde: 'Jongeren hingen er rond, de helft van de toestellen was kapot. Belangrijkste oorzaak daarvan was dat het hek altijd open was. De speeltuin was in die tijd geen fijne plek meer voor onze kinderen.'
Opgeknapt
De speeltuin moest afgesloten kunnen worden, meende ze. Samen met een aantal andere moeders stapte ze naar de gemeente. En die verleende haar medewerking. Weliswaar met een minimaal budget, maar toch. 'De tegels hebben we nota bene zelf gelegd', lacht Marjon. 'Maar, toen de speeltuin eenmaal opgeknapt was, werd het een groot succes. En dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds. Het is de enige échte speeltuin in Maas en Waal hè', verklaart ze. 'Je vindt er toestellen die je in de wijkspeeltuintjes niet vindt. Bovendien wordt er geen entree geheven. Nooit een issue geweest ook.

Eens per jaar ontvangt Kindervreugd subsidie voor het repareren en/of vervanging van toestellen. Daardoor blijft de kwaliteit van de speeltuin hoog.'

Enquête
Onlangs werd binnen de gemeente Beuningen een enquête uitgevoerd omtrent het speelbeleid in Beuningen en de noodgedwongen bezuinigingen op speelplekken. 'Ook wij zijn daarin geraadpleegd', zegt de Beuningse. 'En natuurlijk hebben wij ons afgevraagd hoe het met Kindervreugd zat. Uiteindelijk blijkt dat wij ons geen zorgen hoeven maken over het voortbestaan van de speeltuin.' Navraag bij de gemeente leert dat zij een tweede Kindervreugd niet uitsluit. Een woordvoerder geeft aan dat dit echter wel initiatief en inzet van de samenleving vraagt. Ze benadrukt dat er keuzes moeten worden gemaakt als het om speelplaatsen gaat: 'Voor een grote plek als Kindervreugd moeten meerdere kleine speelplekken verdwijnen'.