De grote stroom vluchtelingen in Irak. Linksboven Jalal.
De grote stroom vluchtelingen in Irak. Linksboven Jalal. Foto: Jalal Khiro

Jalal vraagt aandacht voor aanval Yezidi

BEUNINGEN – De tweeëntwintigjarige Jalal Khiro Mshko en zijn familie moesten vorig jaar halsoverkop vluchten uit Irak. Op 3 augustus 2014 werden tienduizenden Yezidi's door IS aangevallen en bedreigd. Jalal kwam terecht in Nederland. Sinds oktober 2014 woont hij in Beuningen.

Van zijn familie is Jalal de enige die in Nederland woont. Zijn vader, moeder en drie broertjes en zusjes zijn naar Turkije gevlucht. 'Veel Yezidi, waaronder ook familieleden, hebben via Turkije en Bulgarije geprobeerd naar Europa te vluchten. Ze zijn echter aan de grens tegengehouden door de Turken en leven nu in tentenkampen onder gruwelijke omstandigheden', vertelt Jalal.

Maas en Waal
Jalal woont sinds oktober 2014 in Beuningen, in een éénkamerwoning. Hij is erg blij met dit huisje. Jalal vindt de mensen in Beuningen erg aardig. Hij vindt het prettig dat er in Maas en Waal veel ruimte en natuur is. 'Maar als je met je gedachten bij je familie bent, kun je hier niet rustig leven. Je hebt niets zelf in de hand, je kunt niets doen', vertelt hij.
Jalal vindt het moeilijk om afleiding te zoeken. Via internet en Facebook ziet hij dat er dagelijks mensen worden vermoord. 'Ook als je met je familie belt, krijg je steeds te horen hoe slecht de situatie is. Ik bel ze elke dag. Ik vind het erg moeilijk, want IS kan onverwacht aanvallen', aldus de ongeruste Jalal.

Inburgeringscursus
Jalal volgt een inburgeringscursus aan het ROC in Nijmegen. Hij fietst daar, samen met leeftijdsgenoten en lotgenoten, naartoe. Daarnaast fietst hij regelmatig naar twee andere Yezidi gezinnen in de buurt om koffie te drinken. Vluchtelingenwerk Oost Nederland zorgt ervoor dat Jalal en andere vluchtelingen in contact komen met inwoners uit de gemeente Beuningen door bijvoorbeeld het organiseren van etentjes, waarbij Nederlanders worden uitgenodigd, en het doen van vrijwilligerswerk.

Herdenken
Op 3 augustus was het een jaar geleden dat de Yezidische nederzettingen in Irak door IS werden aangevallen. Tussen de 3.000 en 4.000 mensen zijn vermoord. Op dit moment zijn nog bijna 6.000 vrouwen en meisjes in handen van IS. Jalal vindt het erg belangrijk om de aanval en de slachtoffers te herdenken. 'Het liefst zou ik heel Beuningen volplakken met foto's, maar dat gaat natuurlijk niet', zegt hij. In plaats daarvan is Jalal naar Berlijn geweest om mee te lopen in een demonstratie, om aandacht te vragen voor Yezidi wereldwijd.

Jalal daarover: 'Wij willen dat erkend wordt dat er een genocide plaatsgevonden heeft. Ook vragen we Europa om het makkelijker te maken voor Yezidi-vluchtelingen om Europa binnen te komen. Wij willen graag internationale bescherming voor de mensen die in Irak zijn.' Jalal is erg blij dat hij deze bescherming in Nederland heeft gekregen.