Afbeelding
Foto: International Judo Federation

Judoka Tessie Savelkouls naar WK in Kazachstan

APPELTERN - Voor de uit Appeltern afkomstige Tessie Savelkouls wordt augustus een drukke maand. De 23 jarige judoka is druk in training voor het wereldkampioenschap (WK) bij de zwaargewichten (boven 78 kilo) in Astana in Kazachstan. Op zaterdag 29 augustus moet het gebeuren.

Door Anton Janssen

Tessie zit vanaf haar zesde jaar in de judosport. Na de studie aan het Pax Christi College in Druten en de MBO opleiding te hebben afgerond volgt ze nu de PABO-opleiding. Ze studeert en woont in Nijmegen en beoefent de judosport in Eindhoven waar ze wordt getraind door de Engelsman Mark Earle.

Meedoen aan judo was een bewuste keuze. Savelkouls: "Ik keek rond in verschillende sporten en kwam uiteindelijk in Winssen op de judoclub terecht. Daarna volgde een club in Nijmegen. Nu is Eindhoven de uitvalbasis. Ik kom net terug van een trainingsstage in Keulen."

De ambitieuze Tessie: "Ik vind judo een mooie sport. Uitkomen op het hoogste niveau geeft me een onbeschrijflijk gevoel. Ik zet me volledig in en heb al veel successen, ook internationaal, geboekt."

In 2014 werd Tessie Savelkouls Europees kampioene onder 23 jaar. Ze wordt nu internationaal in haar gewichtsklasse als de best presterende Nederlandse judoka beschouwd. Eind juni deed Savelkouls in Bakoe in Azerbeidzjan mee aan de Europese spelen waar ze in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

"Ik trof het niet met de loting, ik kreeg een pittige tegenstander en het werd een rare wedstrijd. Ik kreeg van de scheidsrechter een strafpunt toen ik buiten de mat belandde. Er kwam geen gelegenheid dat recht te zetten. Dat strafpunt vond ik niet terecht. Ik wil me revancheren in Astana", aldus de strijdlustige Savelkouls.

"Die tegenstander van Bakoe ken ik wel, ik heb haar eerder ontmoet en een keer verslagen. Ik zal alles op alles zetten om haar op het WK te verslaan als de loting zo is. Je moet in judo altijd opletten dat je niet geblesseerd raakt. Vermoeidheid is een risicofactor. Luisteren naar je lichaam is belangrijk. Gelukkig ben ik het laatste jaar blessurevrij."

Zaterdag 29 augustus wordt voor Tessie Savelkouls de dag van de waarheid. De judoka: "Het is belangrijk dat ik de vorm te pakken heb. De eerste twee ronden moet ik overleven, pas na de kwartfinale krijg je een herkansing. Het wordt een heftige dag maar ik heb er zin in."