Foto: Caitlin Sas
Foto: Caitlin Sas Foto: Caitlin Sas

De rode draad

Over zelfvoorzienend leven, duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke grondstoffen.
Deze week: Nadine van den Hazelkamp

DEEST – 'Gezond leven, gezond telen, gezond bouwen en minder gifstoffen gebruiken, dat is voor eigen gezondheid, maar vooral ook voor ons nageslacht belangrijk', vertelt Nadine van den Hazelkamp.

'We leven in een maatschappij waarin enorm veel gifstoffen ronddwarrelen, zonder dat we ons ervan bewust zijn', vertelt Nadine, eigenaresse van Drogisterij van der Wielen. Ze noemt: medicijnen die door uitscheiding weer in het drinkwater terechtkomen, plastic flesjes waarin weekmakers (BPA) verwerkt zijn die inwerken op ons hormoonstelsel en landbouwgiffen die niet meer mogen worden gebruikt, maar nog lang niet zijn opgelost. Allemaal stressfactoren, die een enorme belasting voor het lichaam vormen en veel klachten geven. 'Een advertentie voor een middel tegen eczeem en psoriasis heeft dan ook meteen een winkel vol klanten tot gevolg', vertelt Nadine.

Alternatieven zoeken
Mensen worden wel bewuster en gaan alternatieven zoeken, zoals biologisch eten. Dit wil niet zeggen dat de voedingswaarde hoger is, maar er zit minder gif op en is dus minder belastend. In plaats van de flesjes met weekmakers zijn er ook flesjes zonder dit middel te koop. In aanschaf lijken deze duurder, op termijn zijn ze duurzamer, omdat ze voor hergebruik geschikt zijn. 'Ik merk dat mensen daar in willen investeren, gezondheid krijgt prioriteit boven prijs', meent Nadine. 'Uitleg en aandacht is dan weer onze kracht. We kijken met de klant niet alleen naar de klacht, maar naar het totaalplaatje.'

Drogisterij van der Wielen is dan ook meer een gezondheidswinkel dan drogist, met geschoolde en ervaren mensen op het gebied van gezondheid. Voor meer informatie: www.drogisterijvanderwielen.nl.