Vraagwijzer

Wat hebben jongeren met geldproblemen, eenzame ouderen met hulpvragen en gehandicapten die een baan zoeken met elkaar gemeen? Sinds begin dit jaar moeten ze met al die problemen bij de gemeente zijn.

Het doet mijn zonnige vakantiegevoel goed dat de zwakkeren in de samenleving maar bij één adres aan de bel hoeven te trekken... Maar dan moet het wel werken, en dat is in Maas en Waal nog niet het geval. De gemeente heeft om haar burgers te helpen een zogenoemde Vraagwijzer in het leven geroepen... Maar daar wordt een mens verre van wijzer van.

De partij Sociaal Maas en Waal deed een klein onderzoekje waar uit bleek dat De Vraagwijzer geen, te laat of het verkeerde antwoord geeft.

Het wordt nog erger: de partij had anoniem contact met een consulent van De Vraagwijzer. Desgevraagd omschreef die persoon de nieuwe service als "redden wat er te redden valt".

De gemeente heeft niet genoeg mensen, er wordt geen regie gevoerd, het is gewoonweg één doffe ellende... En weg is mijn vakantiegevoel!

Uiteraard gaat de wethouder "alle zeilen bijzetten" en regent het beloftes. Er komen meer mensen als dat nodig is en zelfs een regisseur die "alles monitort". Blijft de vraag waarom men altijd start met aanmodderen. Waarom worden er nu nooit eens voor aanvang iets teveel mensen ingezet voor de zekerheid? Waar was die speciale regisseur in de aanloopfase om kinderziektes aan te pakken? Waarom altijd die put dempen als dat kalf erin ligt?

Bezie dit ook eens tegen de achtergrond van een gemeente die beweert zelfstandig te zijn, dat koste wat kost wil blijven en zich met hand en tand verzet tegen welke samenvoeging of fusie dan ook. Ik zou graag een definitie willen van de term 'zelfstandig', want dat woord lijkt ernstig aan inflatie onderhevig.

De gemeente zit gewoon diep in de problemen, zouden ze daar bij Vraagwijzer een oplossing voor hebben?

Dhr. E. van Wijk