Traditiegetrouw zijn er tijdens de Oogstdagen diverse landbouwvoertuigen te zien.
Traditiegetrouw zijn er tijdens de Oogstdagen diverse landbouwvoertuigen te zien. Foto: Hans Barten

Maas en Waalse Oogstdagen bij De Maaslanden in Appeltern

APPELTERN - Hoewel lange tijd onduidelijk was of de Maas en Waalse Oogstdagen dit jaar wel plaats zouden vinden, bevestigde de organisatie recentelijk: het gaat door. Een nieuwe club mensen heeft het evenement 'geadopteerd' en de laatste paar weken haar best gedaan een gevarieerd programma samen te stellen voor zondag 9 augustus.

Hoewel het evenement weliswaar doorgang vindt, zijn er wel enkele wijzigingen in het programma. Zo zijn de activiteiten niet meer verdeeld over twee dagen, maar gecentreerd op één dag, de zondag. Als locatie is gekozen voor recreatiegebied Strand Maaslanden, bij Riverside Outdoor in Appeltern. De entree is gratis.

Zandbak
Vaste prik tijdens de Oogstdagen is de streekmarkt. Vanaf 11.00 uur presenteren diverse standhouders op het evenemententerrein hun streekproducten. Ook zijn er ambachtslieden die demonstraties geven. Rondom de kramen zijn diverse landbouwvoertuigen te zien. Voor kinderen is er een speciale hoek, met onder meer een zandbak en diverse speelattributen. Ook is er een springkussen, waarop zij zich kunnen uitleven.

Oogstdankviering
Om 11.00 uur start er een Oogstdankviering. Een viering die voorheen gehouden werd in samenwerking met Rijk van Nijmegen. Het samenzijn biedt ruimte voor een stukje rust en bezinning en heeft als thema 'Optimisme en Harmonie'. Het doel is dat de mensen met een goed gevoel naar buiten gaan, aldus een woordvoerder van de organisatie. Tijdens de viering zijn diverse voordrachten.

Boer on the Beach
Na afloop van de markt is er de mogelijkheid gezellig na te praten onder het genot van een hapje en drankje. Deze 'Boer on the Beach' avond begint rond 19.00 uur en duurt tot circa 00.30 uur. Bezoekers kunnen over het strand struinen, neerploffen in een van de vele zitjes en gezellig bijkletsen.

NK Hooien
Onderdeel van de Oogstdagen is het Nederlands Kampioenschap Hooien. Verschillende teams strijden tegen elkaar om zo snel mogelijk 110 hooibalen met een riek op een rijdende kar te krijgen. Elk jaar trekt het evenement duizenden toeschouwers. Dit jaar doen er voor het eerst vrouwen mee aan het kampioenschap. Inschrijving is mogelijk in teams van drie personen via jeroen.vaneerd@planet.nl.

Meer informatie over de Maas en Waalse Oogstdagen: www.oogstdagen.eu.