Johan Leferink, Tonnie Hendriks en Alex van Gruijthuijsen.
Johan Leferink, Tonnie Hendriks en Alex van Gruijthuijsen. Foto: Hans Barten

Een thuis voor gevleugelde vrienden

DRUTEN – Johan Leferink (80) en Tonnie Hendriks, tuinman van de Algemene Begraafplaats in Druten, kwamen onlangs op het idee om nestkasten te gaan bouwen voor wat zij hun 'gevleugelde vrienden' noemen. Binnen afzienbare tijd moet heel Maas en Waal voorzien worden van hoogwaardige nestkasten.

Door Constance Moolhuijzen

De reden? 'Op de begraafplaats, maar ook in het ernaast gelegen Drutens Bosje, moeten regelmatig, uit veiligheid, bomen gekapt worden. Minder bomen betekent minder broed- en schuilplaatsen voor vogels. We vonden dat daar een oplossing voor moest komen, zodat onze gevleugelde vrienden niet alleen in de broedtijd, maar ook in de komende winter een goed onderkomen hebben', aldus Leferink.

'Via internet zag ik aan welke voorwaarden zo'n kastje moest voldoen, de grootte van de invlieg opening, de vorm van het dakje, maar ook het materiaal, dat een grote speelt. Geïmpregneerd hout is ongeschikt en oude, gebruikte planken mogen alleen maar aan de buitenkant van het kastje geverfd zijn. De dakjes worden voorzien van bitumen singels, zodat zo'n kastje zeker 50 jaar mee kan. De schroeven die we gebruiken zijn van RVS, zodat ze geen schade doen aan de boom waaraan we het nestkastje hangen', legt hij uit.

Sponsors
Het eerste kastje, voor de steenuil, is bijna klaar. 'We hopen die binnenkort te kunnen ophangen. Dit kastje heeft een sluis, zodat de steenmarter er niet in kan'. Eenmaal op de praatstoel vervolgt Leferink met veel enthousiasme: 'We hebben al sponsors gevonden, de bouw van de eerste 70 kastjes is gegarandeerd. Wij nemen de kosten van de eerste twintig voor onze rekening. De teller staat nu op 90 kasten. Van Alex van Gruijthuijsen kregen we geld voor de bouw van vijftien grote kasten. Bovendien mogen we zijn houtbewerking machines gebruiken, die hij in de verhuur heeft.' Voor de bouw van de nestkastjes hopen de mannen op hulp van de afdeling Techniek van het Pax Christi College. Het broedseizoen is bijna voorbij, maar de kastjes kunnen ook dienst doen als overwinteringplaats.

Ook zwaluwen hebben de aandacht van Leferink en Hendriks. 'Deze vogels metselen een nest, maar soms op een zo'n ongelukkige plaats, dat uitwerpselen overlast geven. Ik maak een mal voor de klei, die we na het bakken bekleden met lava korrels. We maken een carrousel, zodat meerdere zwaluwen er kunnen broeden. De klei komt van steenfabriek Vogelensangh in Deest, waar ook de nestjes gratis gebakken worden.'

Kastjes bestellen
De twee verdienen niets aan hun werk, ze rekenen enkel de materiaalkosten van de kast. De kleinste, een mezenkast, kost aan materiaal 6,45 euro. De koper betaalt het dubbele bedrag, zodat ook de bouw van een volgende kast gegarandeerd is. Kastjes zijn te bestellen via 6651en42@gmail.com.

Meer interesse voor de vogels in de buurt? Word dan lid van de Vogelwerkgroep Nijmegen en Omstreken. Aanmelden via info@vogelwerkgroepnijmegen.nl. Voor 13 euro ontvangt u drie tot vier keer per jaar een nieuwsbrief.