Afbeelding
Foto: Jeroen Pannekoek

Kies je voor grijze of groene energie?

Duurzame energie is beter voor het milieu. En we worden erdoor minder afhankelijk van olie, kolen en gas. In 2020 moet in Nederland 14% van alle energie duurzaam zijn en de CO2 uitstoot moet ook drastisch omlaag.

Door Piet Zeeuwen.

Grijs en groen

Er is zgn. grijze en groene energie. Grijze energie is energie die is opgewekt uit fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas en kernenergie). Als je daarmee energie (stroom) hebt opgewekt blijft er niets van de brandstof over. De meeste mensen gebruiken nog vaak grijze energie. Het is goedkoper en och, we zitten al jaren bij dezelfde leverancier, waarom zouden we overstappen? Men noemt deze energiegebruikers de zgn. "slapers". Groene energie wordt opgewekt met grondstoffen die onuitputtelijk zijn: de zon blijft schijnen, de wind blijft altijd waaien, water blijft altijd naar het laagste punt stromen en in de kern van de aarde blijft het altijd heet. En daar kun je gebruik van maken: zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales en oppompen van heet aardwater.

Zonlicht kan worden omgezet in warmte via zonnecollectoren (of zonneboilers) en elektriciteit via zonnepanelen. De overheid stimuleert duurzame energie, want zonne-energie is duurzaam: het raakt niet op en er komt geen broeikasgas bij vrij. In de meeste gevallen is geen vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Informeer bij de gemeente!

Bij aardwarmte (geothermie) wordt vanuit grote diepte, minimaal 500 meter, warm water opgepompt. In Maas en Waal is dat nog nergens van toepassing.

Of U nou grijze of groene energie heeft, het loont vaak om van energieleverancier te wisselen. De eerder genoemde "slapers" zijn toch vaal een dief van de eigen portemonnee. Waarom zou je te veel betalen als het elders goedkoper en duurzamer is? Word je gek van het onoverzichtelijke oerwoud van energie-aanbieders? Google eens wat rond en bezoek vooral ook de website van de Vereniging Eigen Huis. En mocht U gaan overstappen; de prijs is natuurlijk belangrijk: kies je voor een vast of variabel tarief en wat voor opzegtermijn hanteert het bedrijf? En vooral niet vergeten: denk ook aan service!