De leden van toneelvereniging Onderlinge Vriendschap repeteren wekelijks.
De leden van toneelvereniging Onderlinge Vriendschap repeteren wekelijks. Foto: Karen Gruson

Onderlinge Vriendschap viert 90-jarig bestaan

AFFERDEN - Het is de oudste amateurtoneelvereniging van Maas en Waal, zelfs de oudste van Gelderland, toneelvereniging Onderlinge Vriendschap. De Afferdense vereniging viert in 2015 haar negentigjarig bestaan.

Het geheim van de club? De trouwe leden en de goede spelers, als we het publiek mogen geloven. In de afgelopen negentig jaar heeft de toneelvereniging al tientallen voorstellingen gegeven. Ieder jaar brengen de spelers een ander stuk ten tonele, om de vijf jaar wordt er een musical opgevoerd.

In het verleden speelde Onderlinge Vriendschap onder andere De Jantjes, Kees de konijnen Koopman en De Twee Wezen. De laatste musical 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?' in 2010 was een enorm succes. Voor het eerst deden daar ook de jeugdleden van de vereniging aan mee. Er werden toen zes voorstellingen gegeven in dorpshuis De Meent, met ruim 1.200 bezoekers.

Ja zuster, nee zuster
Er is inmiddels vijf jaar verstreken en de toneelvereniging maakt zich wederom op voor een musical: 'Ja zuster, nee zuster', over zuster Klivia en haar bewoners, de boze buurman Boordevol en bekende liedjes als M'n opa, Op de step en De kat van ome Willem. Ook de jeugdleden doen mee in de musical. De musical 'Ja zuster, nee zuster' is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de jaren '60 van Annie M.G. Schmidt, met muziek van Harry Bannink.

Sinds september vorig jaar repeteert een groep van vijf heren, acht dames en drie jeugdleden voor de musical. De ene week wordt het spel geoefend, de andere week de zang. Een regisseur heeft de teksten bewerkt, zodat alle leden die mee willen spelen een passende rol hebben. De muziek voor de musical is gearrangeerd en ingespeeld door John Tijssen. Vanaf mei 2015 zijn zang en spel samengevoegd met choreografie. Naast het spelen zijn de leden ook betrokken bij de PR, rekwisieten, decor en sponsoring. Kleding wordt veelal zelf gemaakt door enkele leden.
Kaartverkoop
Na een zomerstop worden in september de repetities weer hervat, om op 31 oktober en 1, 7, 8, 14 en 15 november de musical op te voeren in dorpshuis De Meent. De online kaartverkoop is reeds gestart via www.olvafferden.nl. Daarnaast zijn er op 2 en 16 oktober voorverkoop-avonden in de Meent in Afferden en zijn er kaarten verkrijgbaar bij Troefmarkt Tonnie Janssen.