De kleinkinderen van Jos Veel bij het onderkomen op de Hof van Wezel.
De kleinkinderen van Jos Veel bij het onderkomen op de Hof van Wezel. Foto: Jos Veel

De rode draad

Deze week Jos Veel over de eindigheid van het gebruik van grondstoffen en voorraden.

BEUNINGEN – Zijn hele leven al heeft Jos Veel belangstelling voor de eindigheid van het gebruik van grondstoffen en voorraden. Omdat hij zijn kleinkinderen ook nog een leefbare plek op deze aarde gunt, gaat hij heel bewust met energieverbruik en het milieu om.

Na zijn arbeidzame leven maakte Jos de keuze om low budget op de Hof van Wezel te gaan recreëren. Hij kocht een vrachtauto-aanhanger en bouwde deze om tot een goed geïsoleerde woning, die van televisie, magnetron en meerdere gemakken is voorzien. 'Het is niet zozeer wat we bezitten, maar hoe we er mee omgaan', meent Jos. Hij voorziet zichzelf van energie door zonnestroom en hemelwater. Zonnestroom slaat hij in accu's op en hemelwater bewaart hij in gedeeltelijk ondergrondse tanks. 'Dit betekent dat ik continu de voorraad energie tegenover mijn verbruik moet zetten en mijn werkzaamheden hierop afstem', vertelt Jos. Zijn wasmachine bijvoorbeeld draait hij met mooi weer en met voorverwarmd water. Zijn zelfgebouwde koelkast zou op het eerste gezicht ook zo uit de winkel kunnen komen. Slimme technieken echter, maken deze extreem zuinig.

Jos is van mening dat hij bij een ramp kan overleven totdat de winkels niet meer bevoorraad worden. Hij vergelijkt onze welvaart met inwoners van een dorpje in Nepal. Men heeft daar misschien wel een lager welvaartsniveau, de inwoners leven veel dichter bij de natuur en zijn hierdoor in staat om op termijn beter te overleven. Jos: 'Ik blijf dus kwetsbaar, maar ik wil er wel aan bijdragen dat mijn voetstap op onze aardbol zo klein mogelijk wordt.'