De Maas&Waalse vierdaagsewandelaars zijn vastbesloten de eindstreep te halen.
De Maas&Waalse vierdaagsewandelaars zijn vastbesloten de eindstreep te halen. Foto: Hans Barten

Goed voorbereid wandelen op 99e Internationale Vierdaagse

Door Anton Janssen

BENEDEN-LEEUWEN - Ook Maas en Waalse deelnemers zijn deze week op de Vierdaagse in Nijmegen. De goed voorbereide wandelaars zijn vastbesloten hun medaille te halen. Het is voor velen de aanloop naar editie '100' in 2016. De Maas&Waler sprak met enkele enthousiastelingen:

Gerry Graven-van Tiem
Gerry Graven-van Tiem (64) uit Wamel, bezig aan haar achtste vierdaagse en 30 kilometer wandelend: "De vierdaagse heeft aantrekkingskracht. Wandelen doe ik graag, je bent in de buitenlucht en in beweging, een gezonde bezigheid. De vierdaagse is elk jaar anders en altijd leuk. Ik heb met 500 kilometer flink getraind."

Peter Hol
Peter Hol (59) uit Beneden-Leeuwen start, met 700 kilometer in de benen, voor de vierde keer. Peter: "Ik beleef plezier aan wandelen, een manier om het hoofd leeg te maken. Ik zeg altijd: we lopen in Nijmegen met 45.000 gekken en er staan wel 100.000 kijkers langs de kant. Ik ben met een groep van zes, allemaal op 40 kilometer."

Gerda de Ruiter-van Kerkhof
Gerda de Ruiter-van Kerkhof (59) uit Beneden-Leeuwen, die ook 40 kilometer loopt en al negen keer meedoet, had weinig tijd om te trainen. Ze haalde zo'n 300 kilometer. Gerda: "Wandelen brengt ontspanning en plezier. Onze groep heeft veel lol. Ik heb altijd het liedjesboek bij me. Op de Wedren ontmoet ik wandelende vrienden. Mijn passie is letten op het loopgedrag van anderen en tips geven. 's Avonds zit ik in de 'nazorg' en behandel ik blaren."

Monique van der Zandt en Sylvia van Zwolgen-Burgers
Monique van der Zandt (43) en Sylvia van Zwolgen-Burgers (45), een wandelend duo uit Wamel, pakken het weer op. Monique loopt na vierentwintig jaar voor de tweede keer, voor Sylvia wordt het de derde. Ze hebben samen veel geoefend; hun teller staat op bijna 400 kilometer. Monique en Sylvia: "De vierdaagsekoorts heeft ons te pakken; sfeer en gezelligheid zijn belangrijk. We zijn heel alert en zien het ook als een uitdaging. Absoluut."

Gerrie Zondag-Graven
Gerrie Zondag-Graven (55) uit Beneden-Leeuwen doet, na ruim 600 kilometer training, voor de derde keer de 40 kilometer. Haar drijfveer: "Wandelen is gezellig, een vorm van sportief bezig zijn. Onze fijne en leuke groep is bij carnaval ontstaan. De sfeer tijdens de vierdaagse is heerlijk. Ik leef daar naar toe. In 2016 wil ik nog een keer meedoen. Mijn volgende uitdaging is de Kennedymars van 80 kilometer in Waalwijk, half september."

Henk van Zwam
Henk van Zwam (63) uit Beneden-Leeuwen doet voor de zevende keer mee, nu 30 kilometer. Hij wandelt met een groep uit Druten in het shirt van die gemeente. Henk: "Ik wandel om de ongedwongen sfeer. De vierdaagse trok me als kijker en ik was vastbesloten: dit wil ik ook. Ik heb ruim 200 kilometer getraind; de tocht door het buurtschap Pottum is mijn favoriet. Tijdens de vierdaagse ontmoet ik veel bekenden. Dat begint al 's morgens in de bus."

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Vierdaagse op www.4daagse.nl. Kijk voor meer informatie over de Vierdaagse feesten op www.vierdaagsefeesten.nl. Volgende week in de Maas&Waler een fotoverslag van het wandelevenement.