Zwembroeken en badpakken

Vergeet het spreekwoord "niets is zo veranderlijk als het weer", dat kan veel beter veranderd worden in "niets is zo veranderlijk als de gemeente Beuningen".

Jarenlang werd bij hoog en bij laag beweerd dat de Beuningse Plas geen tweede Groene Heuvels zou worden. Er zouden wel strandjes komen en je mocht ze zelfs bezoeken, maar zwemmen was verboden.

Laat de waanzin even op u inwerken: zonnebaden mag, zolang je ter afkoeling een emmer water van thuis meeneemt, want de plas voor je neus is verboden gebied. Het is net als een voedselbank waar al het eten puur voor de show is, een daklozenopvang zonder bedden of een koude kermis waarvoor je niet eens van huis hoeft.

En waarom mag het nu dan wel? Het gaat uiteraard weer eens om geld. Uit Europese regels blijkt ineens dat bij strandbezoek sowieso ook de waterkwaliteit gecontroleerd moet worden.
Dus waarom ook niet? Er komt zelfs een kiosk met versnaperingen. En met de pacht daarvan worden waarschijnlijk die nog aan te nemen watercontroleurs betaald.

Klinkt prachtig allemaal, maar ik vraag me af of de inwoners rond de Beuningse Plas zitten te wachten op extra recreanten. Dat wordt nog meer geluidsoverlast, afval, auto's die overal parkeren… Om nog maar te zwijgen over al die lelijke zwembroeken en badpakken, als ze tenminste aan blijven.

Overigens bijzonder dat de gemeente zwemmen in de grootste waterplas van Beuningen toestaat, terwijl het schoolzwemmen wordt afgeschaft… Over samenhang in beleid gesproken.

Maar misschien moet ik het allemaal veel positiever inzien. Zwemmen is gezond, mits je het kan… En wat is er leuker dan lekker aan en in het water zitten op een zomerse dag? Tenzij het weer roet in het eten gooit, want in Nederland is niets zo veranderlijk als het weer! Daarom ga ik ook even op vakantie naar Griekenland. Daar wordt in ieder geval niet bezuinigd op de zon. Tot over 2 weken!

Dhr. E. van Wijk