De cast van 'Sunt van de Cente'.
De cast van 'Sunt van de Cente'. Foto: Hans Barten

Is de nieuwe Rosmolen 'Sunt van de Cente?'

Door Constance Moolhuijzen

BENEDEN-LEEUWEN - In de maand november staat de hilarische en spectaculaire revue 'Sunt van de Cente' drie dagen op de planken in de nieuwe Rosmolen. Auteurs Rien Kolvenbach en Antoon Hol hebben een ludieke manier gevonden om hun parodie rondom het verleden, heden en de toekomst van de nieuwe Rosmolen te beschrijven. De regie is in handen van Gerrit Kistenmaker.

Een ietwat tegenstribbelend college van B en W, als ook de gemeenteraad, vinden het inderdaad 'sunt van de cente', maar gaan uiteindelijk door een list van een 'slimme' wethouder overstag. Rode draad in deze revue is de poetsvrouw (Carla van Gelder), ze waant zich de koningin van de Rosmolen. Het is toch een mooi gebouw, waarin ze al die jaren haar ziel en zaligheid heeft gelegd, haar kindje. Het was altijd proper en netjes en nu dit, de sloop. Bouwvakkers die haar pas gesopte ramen door die sloop weer vuil maken. In het bijzonder die ene (Rob Janssen) met zijn grote moel! Dan het gedoe over de opening, waar de ceremoniemeester van de Multi Functionele Accommodatie (MFA) zich het hoofd over breekt. Ze snapt er niets van, en nog minder van het woord MFA. Gebruikers die zij jarenlang in de Rosmolen zag, moeten voor de opening ineens auditie doen. De meest kleurrijke groepen en figuren strijden om de eer om hun act, als openingsact, op de eerste plaats te krijgen. Een wel zeer vreemde vogel (Joske van Gelder) doet wel erg zijn best voor die plaats, volgens de poetsvrouw. 'Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg', is haar motto. Maar gek doen ze eigenlijk allemaal. Zal zij, als 'koningin' van de Rosmolen, de opening mogen verrichten? Dat weten we pas op 27, 28 en 29 november 2015.

Showballet
Aan deze unieke revue doen ruim zeventig mensen mee. Naast de hoofdrolspelers, allen gebruikers van de Rosmolen. Het wordt een revue zoals een revue hoort te zijn, met muziek, zang, een drumband, een showballet en zelfs een klassiek ballet uit onverwachte hoek. De enige kaartverkoop is op zondag 12 juli vanaf 10.00 uur in de bar van de Rosmolen. Een kaartje kost 12,50 euro, maximaal zes kaarten per persoon.