De periferie van Gelderland

We mogen graag klagen over de belastinggeld opslurpende Europese Unie, maar als we het over stoppen met overbodige bestuurslagen hebben… Wat dacht u ervan de Provincie Gelderland af te schaffen?

Want wat schieten we er mee op? Mede door de Provincie Gelderland en de zware zandwin-lobby gaat Winssen er de komende jaren uitzien als een bouwput, waardoor er uiteindelijk zoveel water in en om het dorp komt dat Venetië nu al bang is voor concurrentie.

Lekker wonen in Winssen is er sowieso niet bij, want van de provincie mag je ook al niet normaal bouwen de komende jaren. Men is enkel verliefd op de Waalsprong.

En nu is de provincie bij voorbaat al tegen de komst van Megastore Van Cranenbroek naar Beuningen. Gedeputeerde Josan Meijers heeft nog geen rapport gezien, maar gaf in De Gelderlander al gewoon haar mening.

Volgens het beleid van Meijers mogen "winkelgebieden niet leeg getrokken worden door Van Cranenbroek". Ook is de locatie ongewenst, want het ligt "buiten de periferie van Beuningen". Het is toch knap de plank zo mis te slaan als 't bord voor je hoofd zit.

Ik heb het hier al eerder uitgelegd: Van Cranenbroek zou hooguit voor fun-shopping-centers een bedreiging kunnen zijn. Beuningen heeft echter een klein winkelcentrum waar men toch vooral naartoe gaat voor levensmiddelen en andere dagelijkse boodschappen.

En Josans tweede argument is zo mogelijk nog lachwekkender en roept de vraag op of ze überhaupt wel weet hoe Beuningen eruitziet. Anders beweer je toch niet dat Beuningen een "periferie" heeft, zoals die eindeloze ringweg rond Parijs. Goed, of klanten straks van de Albert Heijn naar Van Cranenbroek gaan lopen is wat onwaarschijnlijk, maar niet ondenkbaar.

Dit Beunings college, met een burgemeester met roots in de stadsregio, zou de provincie eindelijk eens een duidelijke brief moeten sturen dat er met ons niet te sollen valt. Al was het maar omdat Beuningen de periferie van Gelderland is!


Dhr. E. van Wijk