De huiszwaluw met nest.
De huiszwaluw met nest. Foto: Wim Wijering

Nieuwe inventarisatie huiszwaluwen

MAAS EN WAAL - Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen wil achterhalen waar en hoeveel huiszwaluwen er nestelen in een ruim gebied rond Nijmegen, dus ook in Maas en Waal. De laatste inventarisatie is tien jaar geleden gedaan. Door het dit jaar weer te doen kan de toe- of afname worden vastgesteld.

De huiszwaluwen zijn nuttige vogels. Ze vangen duizenden muggen en vliegen. Helaas heeft de huiszwaluw het moeilijk. Sinds 1970 is de populatie met 75 procent afgenomen.

Zwaluwnest
Zwaluwen metselen hun nesten onder overstekken en in de nokken van huizen, vaak met meerderen bij elkaar. De vogels zijn dus afhankelijk van de gastvrijheid van de bewoners.

Elk jaar komen ze terug naar dezelfde plek. Hun nesten zijn nog maar op weinig plaatsen te vinden. Vaak in de buurt van open veld of water. Ze zijn te onderscheiden van andere zwaluwen door hun witte stuit en doordat hun nesten aan de buitenkant van gebouwen zitten.

Meer informatie
Heeft u vragen over de huiszwaluw of weet u bewoonde nesten te zitten, neem dan contact op met huiszwaluw@vogelwerkgroepnijmegen.nl. Wilt u meer weten over de vogelwerkgroep, kijk dan op www.vogelwerkgroepnijmegen.nl.