(v.l.n.r. Hans van Herwijnen, Frans Strik, Harry Peters, Bert van Lingen en Thea van Leijden)
(v.l.n.r. Hans van Herwijnen, Frans Strik, Harry Peters, Bert van Lingen en Thea van Leijden) Foto: Thea van Kraaij

Geruchten over verdwijnen zorghotel St. Elisabeth

BENEDEN-LEEUWEN - Er gingen hardnekkige geruchten dat het Zorghotel in het St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen gaat verdwijnen. Daarom klopten de Samenwerkende Seniorenverenigingen West Maas & Waal aan bij zorggroep Maas & Waal. Om helderheid te verschaffen, gingen vertegenwoordigers van beide organisaties met elkaar in gesprek. Er veranderen een aantal zaken, maar het Zorghotel blijft.

Het Zorghotel was er tot nu toe voor mensen die om verschillende redenen tijdelijk niet thuis konden wonen, zoals iemand die uit het ziekenhuis komt en moet revalideren of een mantelzorger die enkele dagen wegvalt vanwege een vakantie. Nu heeft de overheid bepaald dat specialistische kennis en ervaring op het gebied van (geriatrische) revalidatiezorg voor ouderen voortaan zo veel mogelijk op één locatie moet samenkomen ter verhoging van de kennis en kwaliteit. Als gevolg daarvan stellen zorgverzekeraars eisen aan de minimale omvang van de revalidatiezorg. Het Zorghotel in het St. Elisabeth heeft niet zoveel plaatsen en er is geen ruimte om uit te breiden. Daarom is besloten om de revalidatieafdeling samen te brengen op de locatie Waelwick in Ewijk. Wat betekent dat de inwoners uit West Maas en Waal naar Ewijk moeten. Zorggroep Maas en Waal stelt daarmee dat kennis en expertise alleen maar groter wordt en de kwaliteit dus beter. Kortdurende zorg blijft daarmee ook behouden in het Land van Maas en Waal en verhuisd niet naar Nijmegen of Tiel. Een woordvoerster van Zorggroep Maas en Waal verwacht dat in oktober/november nieuwe cliënten die (geriatrische) revalidatiezorg nodig hebben naar Ewijk gaan.

Het Zorghotel in Beneden-Leeuwen gaat in de toekomst cliënten verwelkomen die kortdurende zorg nodig hebben. Dat kan om vormen gaan als verzorging, verpleging, fysiotherapie of als een cliënt tijdelijk niet kan verblijven, omdat de mantelzorger even uit beeld is. De deuren van het Zorghotel staan ook open voor mensen die geen indicatie hebben. Ze kunnen een beroep doen op het pensionarrangement.