Deelnemers aan de 75 hectometermars wandelen 
door het Leurse Bos.
Deelnemers aan de 75 hectometermars wandelen door het Leurse Bos. Foto: Ger Loeffen

Prelude op de Nijmeegse Vierdaagse

HERNEN/LEUR - Vier weken voor aanvang van de Vierdaagse wordt traditioneel de 75 hectometermars gehouden. Voor deze 7,5 kilometer lange wandeling wordt een honderdtal personen uitgenodigd. Burgemeesters en wethouders uit de doorkomstgemeenten, sponsors, vertegenwoordigers van defensie, provincie, aan de Vierdaagse gelieerde organisaties en stakeholders. Elk jaar wordt een van de gemeenten, waar de wandelaars door lopen, gevraagd als gastheer op te treden.

Door Ger Loeffen

Afgelopen vrijdag was de gemeente Wijchen gastheer en werd er gewandeld in Leur en Hernen. Rond 14.00 uur verzamelden de deelnemers zich bij de Leurse Maalderij en het ernaast gelegen bezoekerscentrum. Onder de aanwezigen uiteraard de gastheer, burgemeester van Wijchen Hans Verheijen, zijn collega Hubert Bruls van Nijmegen en marsleider van de Vierdaagse Johan Willemstein. Maar ook burgemeesters Luciƫn van Riswijk van Druten, Harrie Keereweer uit Groesbeek, Lex Roolvink van Grave en Peter de Koning van Gennep liepen mee.

Verder een groot aantal wethouders, waaronder Piet de Klein uit Beuningen en Agnes Schaap en Paul Loermans uit Wijchen. Hoofdsponsor Hi-Tec werd vertegenwoordigd door CEO Frank en Caroline van Wezel en manager Europe Mark van Lierop uit Beuningen. Ook Arnold Theuws van sponsor Quantore uit Beuningen liep de 7,5 kilometer met gemak.

Vierdaagsefeesten
Al jarenlang zijn de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten nauw met elkaar verbonden. Voorzitter van de Vierdaagsefeesten Walter Hamers (bestuursvoorzitter Talis) gebruikte de wandeling als training voor zijn deelname aan de Walk of Wisdom, die afgelopen zondag werd geopend. Hij werd vergezeld door de in Beuningen wonende Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten. Ewijkenaar Maurice Welling van i-Solve had zijn paraplu hard nodig, want nauwelijks op weg in de prachtige Leurse Bos begon het flink te regenen.

Startschot
In zijn dankwoord brak Hans Verheijen nog een lans voor Druten en sprak de hoop uit een deel van de deelnemers aan de 100ste Vierdaagse toch echt door Druten te kunnen zien wandelen. Op dinsdag 21 juli om 04.00 uur in de ochtend wordt het startschot gelost voor de 99ste Vierdaagse.