Foto: Tjits Puijker.
Foto: Tjits Puijker. Foto: Tjits Puijker.

Dreigend drama in ooievaarsnest

BOVEN-LEEUWEN - Sinds 1999 broedt er een ooievaarspaartje in Boven-Leeuwen. Na het overlijden van hun kroost, een paar jaar geleden, is het paar verhuisd naar een plek aan de Korenbloemstraat. Daar dreigde zich onlangs een drama te voltrekken, door een plastic zak die iemand in de natuur had laten slingeren.

Het vrouwtje van het ooievaarspaar zat op het nest, met daarin twee jongen. Zij had een plastic zak om haar hals en snavel, waardoor de mannetjes ooievaar niet durfde te landen op het nest. Een oplettende buurtbewoonster kon het niet aanzien en belde twee mannen van het brandweerkorps Wijchen/Heumen.

Toen de brandweermannen bijna bij de ooievaar was, overwon het mannetje zijn angst en vloog naar het nest. In de paniek vlogen beide weg, maar het mannetje keerde terug om de jongen te voeden. Moeder vloog richting het oude nest om bij te komen. In de loop van de avond keerde moeder ook terug. De volgende dag was de plastic zak al flink gerafeld, 's avonds was deze weg. Eind goed al goed, maar dit had voorkomen kunnen worden als er geen plastic zak in de natuur lag.