Jos de Vos.
Jos de Vos. Foto: Management Jos de Vos

Voor schaatser Jos de Vos komt stap hogerop niet onverwacht

DREUMEL - In de tijd dat de meeste sporters genieten van hun zomervakantie, zit Jos de Vos midden in de voorbereiding op een nieuw seizoen. De uit Dreumel afkomstige schaatser gaat voor een doorbraak. Hij hoopt bij de nieuwe ploeg rond Ireen Wüst bij de top aan te sluiten.

Door Anton Janssen

Na zijn eerdere jaren bij de ploeg Project 2018 reed de 24-jarige Jos vorig seizoen bij New Balance. De overgang naar de nieuwe ploeg Team4Gold zorgt voor een nieuwe impuls in de carrière van de gedreven schaatser.

De gelouterde Ireen Wüst ging op zoek naar een ploeg waarin zowel vrouwen als mannen onderdak vinden. Het initiatief slaagde; de nieuw ploeg is op zoek naar een nieuwe sponsor.

Team4Gold
Jos de Vos over zijn nieuwe uitdaging: "Ik werd benaderd bij die ploeg te komen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. De faciliteiten bij Team4Gold zijn beter en de aanpak veel intensiever. We werken aan een pittig trainingsprogramma met fietsen, krachttrainingen en schaatsen."

IJshal Enschede
"Nu ijsstadion Thialf in Heerenveen wordt gerenoveerd, wijken we uit naar de ijshal in Enschede. In juli staan we twee weken op het ijs in Inzell in Zuid-Duitsland. Ik ondervind dat de lat bij deze ploeg hoger ligt. Er moet een schepje bovenop. We gaan met zeven rijders, een trainer en een fysiotherapeut vaker op trainingskamp en besteden meer tijd aan onze sport. Daardoor is er minder tijd voor de studie. Ik heb een jaar pauze ingelast en geef het schaatsen voorrang", legt De Vos uit.

Voor de Dreumelnaar kwam het contact met Team4Gold niet als een verrassing: "Ik heb me vorig seizoen in de kijker gereden en op alle afstanden mijn persoonlijk record aangescherpt. Bovendien reed ik goed op het Nederlands Kampioenschap, deed ik mee aan de World Cup en was ik reserve voor de Europese titelstrijd. Team4Gold zag dat ik me ontwikkelde en betere prestaties afleverde."

EK en WK
De Vos is optimistisch: "Ik zit nog in de groei en maak elk seizoen een stapje. Wanneer de progressie van de afgelopen jaren zich doorzet, zijn mijn vooruitzichten prima. Mijn concrete doelen voor komende winter zijn een hoge klassering op het NK, deelname aan de World Cup op de 5.000 meter en mogelijk ook de 10.000 meter. Verder probeer ik ook het EK en het WK te halen."

Geen zomerstop
De Vos: "In de zomer zitten we in de opbouwfase en werken we aan onze basisconditie. Het gaat om het fit worden voor de winterperiode. Het is voor mij zwaarder dan in eerdere jaren. Ik voel dat het goed gaat in de aanloop naar de wedstrijden, te beginnen met de plaatsingswedstrijden voor de World Cup van eind oktober."