In de nieuwste voorstelling van het ruïnetheater komen schilderijen tot leven.
In de nieuwste voorstelling van het ruïnetheater komen schilderijen tot leven. Foto: Hans Barten

Veelzeggende stilte na de storm in Batenburg

Door Constance Moolhuijzen

BATENBURG - Sssst. Bla,bla,bla, uitgesproken… een originele titel voor een nog origineler stuk. De nieuwste voorstelling van Stichting Ruïnetheater Batenburg is wederom geschreven en geregisseerd door Jan van de Bovenkamp (75). Maar ook de hoofdrolspelers hebben de hand gehad in de productie, waarin aandacht is voor taal en communicatie in de breedste zin van het woord.

De voorstelling gaat over het jubileum van Gemengde Toneelvereeniging 'het Kasteel', opgericht in 1940. Vanwege het 75-jarig bestaan geeft het bestuur van de vereniging de oudste spelers alle vrijheid om een spetterende jubileumvoorstelling op de planken te zetten. Maar dat proces verloopt niet geheel vlekkeloos. Vijf iets te grote ego's grijpen hun kans om, eindelijk, dé hoofdrol te kunnen spelen en met veel bla bla en bombarie verdedigen zij hun plannen. Er is kinnesinne en gekijf tussen de twee vrouwelijke spelers, waarvan de één de opera een kans wil geven en de ander het 'Fryske folksliet' wil promoten. Een idee dat afkomstig is van twee hoofdrolspeelsters, respectievelijk Erna Steeg en Jeanne Brik.

Veelzeggende stilte
Tussen de drie mannelijk spelers botert het ook al niet. Het loopt zelfs uit in een schermgevecht met het schrijfmateriaal. Moet het een soort Medisch Centrum West worden, waarin neuroloog Jansen Steur, omringd en geassisteerd door mooie OK-assistentes, een darmoperatie verricht? Of wordt het de platte humor en het gegier van Geer en Goor? Nee, liever wat klassiekers, zoals een schilderij van Van Gogh, uit zijn Brabantse tijd, dat tot leven komt? Alle ideeën lijken in duigen te vallen. En ook de spelers zelf zien door de bomen het bos niet meer. Daar moet een eind aan komen. En dat gebeurt, in een veelzeggende stilte.

De veelbelovende zomervoorstelling, met zang, muziek en speciale effecten, is te zien op het terrein van de kasteelruïne van Batenburg op 26 en 27 juni om 20.00 uur, op 28 juni om 14.30 uur, op 1, 3 en 4 juli om 20.00 uur en op 5 juli om 14.30 uur. Kaarten kosten 12,50 euro, kinderen betalen 2,50 euro. Voor meer informatie en kaarten: www.ruinetheaterbatenburg.nl.