Willie (r) en Johan Bouwmans.
Willie (r) en Johan Bouwmans. Foto: Aafke Labout

Blokje om voor Bouwmans' kersen

PUIFLIJK - De vlaggen kunnen uit en de borden langs de weg. De kersenoogst is gestart. Willie en Johan Bouwmans hadden een kleine twee weken geleden de eerste 'pluk'. Vanaf dat moment is ook de verkoopruimte van Bouwmans Fruit, tegenover de boomgaard, weer geopend. Dagelijks vinden tientallen mensen hun weg naar de kraam voor kersen, verwerkte producten, honing en andere lekkernijen.

Op het perceel aan de Oude Koningstraat in Puiflijk telen de broers 32 kersenrassen. Van de bekende Hedelfinger, Regina en Kordia tot de allernieuwste rassen. Door de diversiteit in oogstperiode, kunnen er vanaf begin juni tot eind augustus kersen worden aangeboden.

'De oogst is dit jaar later dan we gewend zijn', geeft Johan aan. 'Komt door de aanhoudende kou in het voorjaar. Toch weet je als kersenteller wel wanneer je de oogst kunt verwachten. Zeven á acht weken na de bloei is vaak de stelregel. Mits de weersomstandigheden niet extreem zijn', haast hij zich te zeggen. Dan gaat het puur om temperatuur. Want tegen neerslag is de oogst van Bouwmans Fruit beschermt: 'Door een plastic overkapping, die de gehele kersenboomgaard overkapt, raken de kersen niet beschadigd door regen of hagel. Dankzij de kap zijn de kersen bovendien iets sneller rijp en glanzen ze meer.'
Voor Johan en Willie is het hard werken geblazen in de oogsttijd. Er wordt gekeken, geplukt en geproefd, maar bovenal gecoördineerd. Dankzij een groot team plukkers en sorteerders vinden de tienduizenden kersen hun weg naar de consument, in zowel speciaalzaken als restaurants. En uiteraard via de eigen winkel, tegenover de boomgaard, waar behalve kersen ook jam, sap en (bloesem)honing worden verkocht. Zowel Maas en Walers als buitenstaanders en vakantiegangers rijden er graag een blokje voor om.

Het verkooppunt is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur en beschikt sinds dit jaar over een pin automaat. Meer informatie: www.bouwmansfruit.nl.