Muziektheatergroep BOT met enkele, ter plekke vervaardigde, instrumenten.
Muziektheatergroep BOT met enkele, ter plekke vervaardigde, instrumenten. Foto: Gaby Visser

Spectaculair muziektheater in steenfabriek Beuningen

BEUNINGEN - Op de hoogwatervrije zandrug in Beuningen staat sinds 1917 steenfabriek De Bunswaard. Jarenlang werden er stenen gebakken, over een tijdje wonen er mensen in. In samenwerking met productiehuis Oost-Nederland wekt muziektheatergroep BOT de oude steenfabriek nog eenmaal tot leven, in een speciale voorstelling. Van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni speelt BOT meerdere keren per dag 'Het geluid van de steenfabriek - van bakken naar bouwen aan de Waal'.

In steenfabriek De Bunswaard wonen straks liefhebbers van monumentaal erfgoed. Er worden acht huizen gebouwd in de oude fabriek, met panoramisch uitzicht op de rivier en de uiterwaarden. Muziektheatergroep BOT biedt met deze voorstelling bezoekers een laatste kans om de geschiedenis van De Bunswaard te horen en te zien.

De voorstelling is geïnspireerd op de oorspronkelijke identiteit, geluiden en functie van gebouwen uit een industrieel verleden. Met de stenen van toen bouwen de mannen van BOT aan een verhaal over de fabriek en haar toekomst. Dit doen zij met fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. De muzikanten gebruiken veelal instrumenten die ze ter plekke hebben gemaakt. Ook laten ze zich inspireren door de geschiedenis van de plek en de verhalen die over een locatie de ronde doen. Ze nemen de bezoekers ook mee over het terrein. De regie is in handen van Carina de Wit.

De voorstellingen zijn op donderdag 25 juni om 19.30 en 21.00 uur (première), vrijdag 26 juni om 19.30 en 21.00 uur, zaterdag 27 juni om 15.00, 16.30, 19.30 en 21.00 uur, en op zondag 28 juni om 13.30, 15.00, 16.30 en 19.30 uur. De entree bedraagt 10 euro, voor studenten 7,50 euro en voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar 5 euro. Voor meer informatie: www.hetgeluidvan.nl.