Afbeelding
Foto: Shutterstock

Inbraak voorkomen;
daar kunt u zelf veel aan doen

Voor honderd procent uitsluiten dat je huis doelwit wordt van inbrekers kun je nooit. Maar je kunt er wel voor zorgen dat mannen en/of vrouwen van het inbrekersgilde zo weinig mogelijk kans krijgen ongewenst in je huis te komen.

Door Piet Zeeuwen

Nee; het is geen verzonnen verhaal dat inbrekers via rouwadvertenties weten wanneer een huis verlaten is vanwege de uitvaart. Maar vermelden op social media of uw antwoordapparaat dat u met vakantie bent is natuurlijk ook niet slim. En wat ook niet handig is, de doos van uw nieuwe breedbeeldtelevisie op de stoep zetten, uw huis zo vakantieklaar maken dat iedereen ziet dat u weg bent of een trap tegen de muur laten staan na een klusje. En, oh ja, hang geen briefje op de deur of een touwtje uit de brievenbus. Sommige inbrekers gebruiken de telefoon om uit te vinden of u thuis bent. Bent u onlangs gebeld door iemand die niets heeft gezegd, leg dan de hoorn van de haak als u weggaat. Een ex-inbreker die inmiddels als voorlichter bij de Stichting Veiligheid en Preventie werkt zei onlangs dat inbrekers zeker niet blij zijn met een goed alarmsysteem. Als u even rond-googled ziet u dat er veel verschillen zijn: laat U in de winkel goed voorlichten. Beter wat meer geld uitgeven, want zo zei de ex-inbreker: "Zo'n systeem maakte ik makkelijk los en trapte ik kapot"

Tot slot wat nuttige tips: Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen. Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). Wanneer u de sleutelbos verliest of als deze gestolen wordt, maakt u het een inbreker wel erg makkelijk. Zorg ervoor dat uw huis er bewoond uitziet als u weggaat, dat kan door de radio aan te zetten, licht te laten branden en uw gordijnen dicht te doen als het donker is. Helemaal mooi is als u de buren kunt inschakelen als u weg gaat/bent.

Wilt U zich echt heel uitgebreid en goed leesbaar informeren? Dan is www.Politiekeurmerk Veilig Wonen ( PKVW) een must. In ons verspreidingsgebied zijn ook veel gerenommeerde bedrijven die u alles kunnen vertellen over inbraakpreventie: zoals b.v. Ben van Elk in Deest, Formido in Beneden-Leeuwen en Huisman Electro of Balles klusmarkt in Druten.