Ronald Rutten (links) en Pieter Bollen, beiden uit Beuningen, met de kledingtassen van Monuta.
Ronald Rutten (links) en Pieter Bollen, beiden uit Beuningen, met de kledingtassen van Monuta. Foto: Ger Loeffen

Kledinginname van overledenen onderdeel van nazorg

BEUNINGEN - Tijdens de vele nazorggesprekken die uitvaartmanager Ronald Rutten met familie van overledenen had, kwam het gesprek al snel op de verwerking van het verlies. De dierbare is niet meer lijfelijk aanwezig, maar alles herinnert nog aan zijn of haar aanwezigheid in het huis. Natuurlijk zijn er de foto's, de stoel of die koffiebeker met de tekst 'Voor de allerliefste Opa'. Weggooien? Je moet er niet aan denken. Maar toch, op een bepaald moment neem je ook daar dankbaar en met een glimlach afscheid van.

Door Ger Loeffen

En dan is er nog de kleding. Iets persoonlijker kun je niet bedenken; een jurk, een colbert, dat mooie vest dat oma zo goed stond, de hoed om opa's kale hoofd te beschermen tegen de felle zomerzon. Keer op keer hoorde Rutten dat het voor directe nabestaanden erg moeilijk is afscheid te nemen van kleding. Niet zozeer het opruimen ervan, maar de manier waarop, staat velen tegen.

Moeite
Rutten: 'Mensen hebben er grote moeite mee kleding van hun dierbaren in een vuilniszak te stoppen, om nog maar te zwijgen over een afvalcontainer. En weggeven aan familie is ook vaak geen optie.' En zo bedacht hij dat kleding van een overledene ook een nieuw begin kan zijn en kwam op het idee kledingtassen beschikbaar te stellen, waarmee nabestaanden kleding kunnen doneren.

Kledingtassen
In drie provincies, waaronder Gelderland, is het uitvaartbedrijf gestart met de kledingtassen. In Limburg wordt drie weken na de introductie van de tassen al 80 procent van de kleding door Monuta ingenomen. Kleding die bijvoorbeeld in Maas en Waal wordt ingebracht, wordt naar kledingbanken in Limburg gebracht, en andersom; kleding uit Limburg komt naar de kledingbank Gelderland, zodat de kans op een confrontatie klein blijft. De tassen worden gratis beschikbaar gesteld. Zelfs wanneer de uitvaart niet door Monuta geregeld is.

Meer weten?
Meer informatie over de tassen en de actie is te verkrijgen bij Monuta Groot Nijmegen en Maas en Waal, uitvaartmanager Pieter Bollen, tel. 024-322286.