Mevrouw en meneer Gaertner in gesprek met Monica Vossen van het Sociaal Team Druten
Mevrouw en meneer Gaertner in gesprek met Monica Vossen van het Sociaal Team Druten Foto: Chantal Roest

WMO Beleid in de praktijk

De politiek aan het woord over WMO en jeugdzorg

MAAS EN WAAL – Vanaf dit jaar hebben gemeentes meer verantwoording op het gebied van WMO en jeugdzorg. Een uitdaging, want er is minder geld beschikbaar om dit overheidsbeleid uit te voeren. Wij vroegen Jac van Dongen voor de gemeente Druten en Jacobijn Olthoff voor West Maas en Waal hoe zij op het eerste half jaar 'WMO' terugkijken.

Jac van Dongen:

Wethouder van Dongen: 'We kunnen het niet alleen. We betrekken de burger in het gesprek. We overleggen met gemeentes in de regio Nijmegen en we gaan met zorggroepen om tafel. Hiermee worden overlappingen zichtbaar en organisaties gaan inzien dat er door samenwerking een efficiencyslag kan worden gemaakt.'

Het 'Sociaal Team' bespreekt met oudere en kwetsbare burgers hun behoeften en legt hiermee vaak een vraag achter de vraag bloot. In gesprek gaan over een verzoek om een scootmobiel, kan een behoefte aan sociale contacten blootleggen. In contact komen met Voormekaar of het KBO kan dan een oplossing zijn. Familie en buren zijn belangrijke en gewaardeerde schakels en worden meer betrokken. Als dat niet lukt, kan de gemeente hulp bieden. Komend jaar zullen huidige voorzieningen, zoals de huishoudelijke hulp nog blijven. Deze periode benut de gemeente om te onderzoeken hoe kwetsbare burgers goed geholpen worden en betrokken kunnen blijven bij de gemeenschap.

'Hoe je het ook wendt of keert, we worden gekort en zullen steeds moeten afwegen dat we het geld uitgeven aan mensen die het 't hardst nodig hebben,' merkt van Dongen op. Hij ziet de toekomst wel positief. 'We zijn niet zo groot. We kunnen het overzien en mensen weten ons te vinden, we hebben korte communicatielijnen. We zien het als leerproces en nodigen mensen uit om met het 'Sociaal Team' in gesprek te blijven gaan. Samen oplossingen vinden, want het gaat ons er om mensen goed te blijven helpen. Dat lukt bijna altijd en slechts in twee gevallen was het nodig, dat ik er zelf bij werd betrokken, besluit van Dongen.

Jacobijn Olthoff:

Jacobijn Olthoff is raadslid voor Sociaal Maas en Waal. Politiek is voor haar de daad bij het woord voegen en kijken wat beleid in de praktijk doet. Het is daarom niet toevallig dat ze actief is bij 'Samenredzaamheid,' een buurthulporganisatie, in Dreumel. Zij ervaart dat mensen behoefte hebben aan aandacht en zorg voor elkaar. 'In korte tijd hebben we ruim honderdtwintig leden. Wij bellen met een select groepje naar mensen, die aangegeven hebben dat ze hulp nodig hebben en dit wordt erg gewaardeerd. '

'Om zorg te organiseren en mensen eigen regie te geven, moet je niet voor maar met mensen organiseren. Niet wachten tot iemand zelf komt, maar durven vragen, heeft u iets nodig?', meent Olthoff. 'Korte lijnen en bereikbaarheid zijn voor een gemeente belangrijk. De centrale plaats waar alles binnen komt, moet goed georganiseerd zijn. Als het daar niet gesmeerd loopt, dan verlies je meteen de regie en dat baart mij zorgen.' Zij krijgt signalen, dat ondanks de inzet van de individuele medewerkers, 'Vraagwijzer' niet altijd adequaat op vragen van burgers reageert.

Vernieuwing is een van de speerpunten van Sociaal Maas en Waal. Op gemeentelijk niveau zijn er alleen met de grotere organisaties afspraken gemaakt en vissen kleine, lokale organisaties, zoals zorgboerderijen, tot nu toe, achter het net. Hierdoor ligt er veel nadruk op continuïteit en weinig op vernieuwing van zorg. Vernieuwend is voor haar dat de directeur van huize Barbara ook als vrijwilligster actief is in "samenredzaamheid". Zij stelt haar kennis en haar netwerk als Dreumelse beschikbaar, waardoor mensen elkaar snel vinden en er meer mogelijk is. 'Dat is de aandacht waar wij met onze partij voor pleiten, hoe organiseer je het, hoe neem je verantwoording voor elkaar, ook als het even niet goed gaat,' besluit Olthoff.