Ben de Sonnaville en Aafke Labout.
Ben de Sonnaville en Aafke Labout. Foto: Hans Barten

Dunnen en oogsten

Zijn ogen beginnen te glinsteren als hij over zijn fruit praat, Ben de Sonnaville. De 57-jarige is fruitteler in hart en nieren. Het is hem met de paplepel ingegoten, vertelt hij. Letterlijk. Het was aan hem, zijn drie broers en een zus om het resultaat van de veredelingswerkzaamheden van hun vader te beoordelen. De Lola appel, van het ras Maribelle, is daarvan het meest bekende voortvloeisel.

Door Aafke Labout

Het bedrijf van Ben omvat ruim 30.000 bomen. Ervan uitgaande dat elk daarvan rond de 100 vruchten geeft, levert zijn boomgaard hem jaarlijks drie miljoen stuks fruit op. Zowel appels als peren van verschillende rassen. De appelrassen Rembrandt en Maribelle werden door vader Piet, ingenieur en fruitveredelaar, eigenhandig ontwikkeld.

Ben legt uit: 'Het stuifmeel van appel A wordt overgebracht op de stamper van appel B. Het resultaat is een appel B, maar mét pitjes die beide rassen in zich hebben. Wanneer je deze pitten vervolgens in de grond stopt en uitkweekt, krijg je een nieuw ras. Een proces dat ongeveer zes jaar in beslag neemt', aldus de fruitteler. 'En dan heb je, met een beetje geluk, de eerste vruchten. De weg van het veredelen tot het uiteindelijke telen van een nieuw ras is lang. Maar wát een mooi en bijzonder proces.'

Hij vervolgt: 'Het lijkt simpel, nu ik het zo vertel, maar het komt nogal nauw. Je moet precies weten welke appels je samenbrengt en wat je wilt bereiken. Zo'n kruising geeft lang niet altijd het gewenste resultaat. In ons geval heeft het smaakvollere appels opgeleverd, die goed groeien en minder ziektegevoelig zijn. De Maribelle is het paradepaardje van ons bedrijf. De eerste oogst dateert van oktober 2011. De naam is een combinatie van 'mammie', mijn vrouw Riky en 'belle', mooi in het Frans. En weet je wat zo mooi is, de moederboom staat hier achter het huis', zegt hij trots.

Dunnen
Ben en zijn vrouw Riky hebben er net een weekje vakantie op zitten. Het kon nog net, voordat de 'dunperiode' begint. Dunnen, het verwijderen van een deel van de vruchten, is een tijdrovende klus. Het is echter noodzakelijk om andere vruchten de kans te geven goed uit te groeien, met als resultaat grote, zoete appels. Het bloeiseizoen is dit jaar, vanwege de aanhoudende kou, laat op gang gekomen. De dun- en oogstperiode vangen dus ook later aan. De Altforstse fruitteler verwacht dat de oogsttijd pas medio september begint. Ter vergelijk, vorig jaar werden half augustus al de eerste appels en peren geplukt. 'Wanneer de blosjes op de appel komen en de vruchten wat los komen van de tak, is de tijd 'rijp' om te gaan oogsten', vertelt Ben. 'Maar, de smaak van de appels en peren is leidend', zegt hij. 'Proeven hoort er anno 2015 dan ook nog steeds bij.'

Tijdens het Streekgala leidt Ben belangstellenden rond op het fruitbedrijf en in de boomgaard. Er kan een ritje in de pluktrein worden gemaakt en er is een appelsap proeverij. Er is ook een imker aanwezig die vertelt over de bloemetjes en de bijtjes. Fruitbedrijf de Sonnaville is gevestigd aan de Sluissewal 23 in Altforst. Het bedrijf is zondag 28 juni te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Meer info: bernarddesonnaville.nl en www.streekgala.nl.