Sandra Debast en Sanne Toebast-van Zwam.
Sandra Debast en Sanne Toebast-van Zwam. Foto: San's Dance

San's Dance stopt

Door Anton Janssen

WAMEL - Sanne Toebast-van Zwam (28) en Sandra Debast (27) zetten zich sinds 2008 met hart en ziel in voor hun dansschool San's Dance. Komend weekend nemen ze, met drie sprookjesachtige voorstellingen in het Vrijetijdscentrum in Wamel, afscheid van hun dansschool, de deelnemende kinderen en de vele belangstellenden.

Sanne en Sandra hebben een sportieve achtergrond: ze voetbalden allebei en spelen tennis. Ze begonnen met het geven van lessen voor San's Dance bij fysiotherapie Frank Roelofs en verhuisden, toen ze uit die ruimte groeiden, naar het VTC. De dansschool had, verdeeld over negen groepen, inmiddels ongeveer 120 deelnemers vanaf vier jaar. Allen afkomstig uit Maas en Waal.

Er was eens...
San's Dance bouwde met leuke en afwisselende danslessen, gericht op de verschillende leeftijden, aan een seizoenssluiting. Tijdens de voorstellingen, die elk jaar een ander thema hebben, staan de kinderen met twee showdansen op het podium. De slotvoorstelling in de feestelijk aangeklede zaal, met opnieuw een heuse tribune, krijgt de toepasselijke naam 'Er was eens...'. In de voorstelling gaan beide leidsters, met hun leerlingen, op sprookjesachtige wijze terug in de tijd, in dit geval de voorbije zeven jaren. De herinnering daaraan loopt als rode draad door de opvoering. Een verteller neemt de bezoekers bij de hand.

Sanne en Sandra hebben de lat altijd hoog gelegd, maar kunnen de tijdrovende bezigheden voor San's Dance niet langer met hun drukke werkkring en de thuissituatie combineren: "Op de manier zoals we het gewend waren, lukt het niet meer. We stoppen ermee op het hoogtepunt." Ze sluiten een periode af: "Het was onze drive om ons enthousiasme op de kinderen over te brengen. We hadden een laagdrempelige dansschool, waaraan pakweg vijftig meiden al verschillende jaren meededen. We hebben een eigen stijl ontwikkeld. Deze mooie tijd hadden we voor geen goud willen missen. Er valt nu iets van ons af, maar wie weet komt er in de toekomst iets op ons pad waarin we ons weer creatief kunnen uitleven."

Voorstellingen
De reeds uitverkochte voorstellingen van de dansschool zijn op vrijdag- en zaterdagavond om 19.00 uur en op zondagmorgen (Vaderdag) om 10.30 uur.