Deest
Deest Foto: Gea Offerein

Een lesje architectuur

MAAS EN WAAL - Als je het over bouwen in het land van Maas en Waal hebt, denk je niet direct aan bouwkúnst. Toch is er in het gebied tussen de rivieren wel degelijk architectuur te vinden. Dat dat lang niet altijd vooruitstrevende, opvallende panden met 'rare fratsen' hoeven te zijn, bewijst Pieter Oosterhout, van het gelijknamige Buro voor Architektuur.

De Beuningse architect stelde, in het kader van de Dag van de Architectuur op zaterdag 20 en zondag 21 juni, een lijst samen van 'onbekend goed' in Maas en Waal. Samen met partner Gea Offerein benoemde hij een zevental objecten die het bekijken waard zijn: 'Je zou ze in eerste instantie misschien niet onder het kopje architectuur scharen. Toch zijn het juist deze panden die architectonisch gezien van hoge kwaliteit zijn.'

(naam project)
Oosterhout doelt daarmee onder meer op (naam project) in Deest: 'Het complex bestaat uit twee blokken van twee bouwlagen, met een derde woonlaag in de kap. Het aardige van dit project is dat, door de toename van de bouwmassa (voorheen stonden hier eenlaagse seniorenwoningen, red.), meer een gevoel van een centrum is ontstaan. Door de toepassing van een kap als derde bouwlaag, en de toepassing van baksteen gevels blijft het een meer dorpse uitstraling houden. Hiermee is dit een mooi voorbeeld hoe je in een dorp op een passende wijze appartementen kunt inpassen.'

Hij vervolgt: 'Of iets mooi of lelijk is, is een kwestie van smaak. Maar of iets 'goed' is, kun je zien. Zelfs een leek kan dat, als hij de moeite neemt wat beter te kijken. Past het gebouw in de omgeving? Is het dienstbaar aan de gebruiker? Welke materialen zijn er gebruikt? En is er nagedacht over de details? Het zijn slechts enkele aspecten waar je op kunt letten', aldus de bevlogen architect.

Open dag
Dat het inschakelen van een architect duur zou zijn, is volgens hem het grootste misverstand dat er over zijn vakgebied bestaat. 'Veel mensen durven om die reden de stap naar een architectenkantoor niet te maken', vertelt hij. Om dat misverstand de wereld uit te helpen en te laten zien dat er juist heel veel mogelijk is, ook qua budget, stelt Oosterhout de deuren van zijn kantoor zaterdag 20 juni open voor belangstellenden. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunnen mensen vrijblijvend binnenlopen voor advies en informatie, met vragen over een mogelijke verbouwing en ideeën voor nieuwbouw. Ook de jeugd is welkom, om meer te weten te komen over het vak van architect. Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur is gevestigd aan de Dorpssingel 12 in Beuningen. Meer informatie: www.oosterhoutarchitecten.nl.

Onbekend goed in Maas en Waal

Beuningen/Weurt - De Bunswaard
Bij wonen denk je al snel aan wonen in een rij, op een hoek, in een appartement of in een verbouwde boerderij. In de uiterwaarden tussen Weurt en Beuningen is een uit 1917 daterende door TH. Burgers gebouwde steenfabriek gerestaureerd en herbestemd tot woningen. In de kamerringoven, met de karakteristieke gemetselde schoorsteen worden woningen gebouwd waarvan de eerste klaar zijn. Een bijzonder voorbeeld hoe je monumentale gebouwen, die hun oorspronkelijke functie verloren hebben, een nieuwe toekomst kunt geven en zo kunt behouden. Zo kunnen de komende generaties kennismaken met een stuk industriële geschiedenis.

Beuningen – Beuningse Plas

Deze wijk is een mooi voorbeeld hoe er in Nederland in de 90'er jaren van de vorige eeuw compleet nieuwe wijken ontstonden. De uit India afkomstige architect/stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, bekend van de wijken Kattenbroek in Amersfoort en "stad van de zon" in Heerhugowaard is de vormgever van het stedenbouwkundig plan. Kenmerkend voor deze wijk is de kwaliteit van de openbare ruimte. Alles is op elkaar afgestemd, van toegepaste materialen tot en met het openbare groen en de erfscheidingen. Door het vele water en de diversiteit van de architectuur is een interessante en prettige woonomgeving ontstaan met bijzondere plekken en doorzichten. Met name in de gedeelten van de wijk die in het begin gebouwd zijn is dit goed zichtbaar en consequent toegepast. Let hier op de ronde, driehoekige en rechthoekige vormen.

In de meer recent gebouwde delen heeft men de uitgangspunten meer losgelaten hetgeen heeft geresulteerd in architectuur die meer alledaags is.

Ewijk – Forum

Het forum is een appartementengebouw gelegen in de nieuwbouwwijk Keizershoeve te Ewijk. Het bijzondere aan dit gebouw is dat de architectuur verwijst naar het verleden. Op deze plek zijn de Romeinen geweest en er zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan. Een groot deel is bedekt met een dikke laag aarde. Natuurlijk heeft de bebouwing die hier in de Romeinse tijd stond niet deze vorm gehad. Maar de architecten en stedenbouwkundigen hebben duidelijk inspiratie geput uit het verleden. Op het veld voor het forum een Romeinse villa gestaan. Deze restanten zijn niet opgegraven, maar worden bewaard onder een dikke laag aarde. De grond er boven is nu ingericht als een park.

De hele wijk de Keizershoeve heeft een stedenbouwkundige opzet van clusters van woningen. Door bebouwing te clusteren blijft er voldoende, groene, ruimte over die voorkomt dat Ewijk en Beuningen samensmelten tot een groot dorp.


Deest

Midden in het dorp Deest stonden in het verleden eenlaagse, grondgebonden seniorenwoningen. Deze zijn een aantal jaren geleden gesloopt en vervangen door appartementen met min of meer dezelfde functie, namelijk wonen. Het complex bestaat uit 2 blokken van 2 bouwlagen, met een derde woonlaag in de kap. Het aardige van dit project is dat door de toename van de bouwmassa meer een gevoel van een centrum is ontstaan. Door de toepassing van een kap als derde bouwlaag, en de toepassing van baksteen gevels blijft het een meer dorpse uitstraling houden. Hiermee is dit een mooi voorbeeld hoe je in een dorp op een passende wijze appartementen kunt inpassen.

Druten – Boldershof

Langzaam transformeert het Boldershofterrein naar een woonomgeving waar voor iedereen een passende woning of verblijf mogelijk is. Als je door het gebied loopt zie je in de architectuur van de bebouwing de ontwikkeling van de opvang en verzorging van mensen met een beperking voorbijkomen. In de oudste bebouwing is duidelijk zichtbaar dat de opvang en verzorging door zusters en broeders werd gedaan. De architectuur heeft duidelijk een meer religieus karakter. In de naoorlogse jaren werd de architectuur meer anoniem en zakelijker. Het duidelijkste voorbeeld de verpleegstersflat, die jaren mede het silhouet van Druten bepaalde, heeft al weer heel wat jaren geleden het veld geruimd. In de meer recente bebouwing zie je dat het tegenwoordig allemaal wat vriendelijker, minder streng, mag zijn.

Druten – wooncomplexen aan de Waal

Druten heeft zich aan deWwaal ontwikkeld. Het water was in het verleden meer belangrijk voor de bedrijvigheid en wonen met een mooi uitzicht was alleen voor weinigen weggelegd. Zoals ook op veel andere plaatsen was er veel bedrijvigheid aan de rivier. Dit resulteerde in bedrijven en bedrijventerreinen die een barrière tussen het wonen en de rivier vormde. Nu zie je dat dat steeds meer bedrijven zich terugtrekken uit de kernen. Schaalvergroting kan niet meer en de hinder die bedrijvigheid op het wonen geeft kan niet meer. Met het wegvallen van deze bedrijven ontstaan er vaak ideale woongebieden. Zo ook op het terrein waar tot enige jaren geleden bouwbedrijf De Klok de werkplaatsen en opslagruimte had zijn nu woningen ontwikkeld. De architectuur heeft iets van een pakhuisuitstraling. Misschien een knipoogje naar het verleden van het gebied. In ieder geval kunnen de bewoners op de hoger gelegen etages nu, dankzij het uitzicht, genieten van het wonen aan de rivier.

Maasbommel waterwoningen

In Nederland is het water alom aanwezig. Dijken hebben ons eeuwenlang beschermd. Maar zelden zijn er woningen gebouwd aan de kant van het water. Alleen als het niet anders kon zoals de woningen bij steenfabrieken en wonen in woonboten. In Maasbommel zijn drijvende recreatiewoningen gebouwd. Het principe is eenvoudig. Een grote betonnen bak zorgt voor voldoende drijfvermogen. Hierop zijn de woningen gebouwd. Aardig is dat ze ook gericht zijn op het water en de wal zo beschikbaar voor iedereen blijft. Dit is anders dan wanneer de woningen op de wal zouden staan. Dan zie je al snel dat de waterkant afgesloten privéterrein wordt. Waterwoningen worden tegenwoordig meer gebouwd. In Amsterdam heeft men zo een complete wijk gebouwd. In Maas en Waal vergroot dit de diversiteit aan woonomgevingen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding