De nieuwe woonwijk in Weurt.
De nieuwe woonwijk in Weurt. Foto: Ger Loeffen

Driedelige serie 'Toen en nu'

De Roozenburg in Weurt

Door Wilbert Lelivelt (vrijwilliger archief gemeente Beuningen)

In het noordoosten van het dorp Weurt ligt, ingeklemd tussen dijk, Pastoor van der Marckstraat en Van Heemstraweg, een woonwijkje in ontwikkeling.

Vanaf de hooggelegen Van Heemstraweg is er een mooi uitzicht op de nieuwe en in aanbouw zijnde huizen. De projectontwikkelaar heeft de verschillende huistypes namen gegeven als struweelroos, kaneelroos en bottelroos. De grond waarop de nieuwe bewoning ontstaat was vroeger een boomgaard en daarna een kassencomplex.

Advertentie
In De Gelderlander kom je Rozenburg (met één O) voor het eerst tegen in een advertentie van 6 juni 1897. Er wordt dan aandacht gevraagd voor de verkoop bij inschrijving van 'de kersen uit den boomgaard op Rozenburg'. De Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant van 6 Juli 1902 heeft een advertentie opgenomen voor het 'Veilen en verkoopen, voor mevr. De Wed. W.S. Bloem – Cochius van de villa Rozenburg en de daarachter gelegen moestuin waarin vele fijne vruchtboomen, een boerderij en fraaie appel- en kersenboomgaarden.' Twee weken later wordt melding gemaakt dat de villa, boerderij en 'welige boomgaarden' zijn ingezet op 16.000 gulden.

De nieuwe eigenaar richt in 1903 de Fruitkweekerij NV op. In september 1929 zijn de gronden en opstallen, met maar liefst 31 broeikassen, weer te koop. Het eerste bod bedraagt 30.00 gulden. Tot begin 70-er jaren woonde de familie Braam in villa Roozenburg. De villa aan de Pastoor van der Marckstraat is inmiddels een rijksmonument.

Op de oude ansichtkaart is de villa niet te zien, maar wel de kassen, de watertoren en de schoorsteen. In de 70-er jaren is het kascomplex gesloopt.

Foto uit archief gemeente Beuningen.