Ruzie rijmt op fusie

De laatste maanden is me duidelijk geworden waarom 'fusie' zo lekker op 'ruzie' rijmt, zeker als je 't uitspreekt met een beetje Maas en Waals accent. Als het gaat om herindelen of samenwerken kibbelen de gemeenten rond Nijmegen wat af.

Maar gelukkig hebben ze sinds kort een nieuwe boeman: de commissie Sterk Bestuur, in het leven geroepen om de toekomst van de Gelderse gemeenten uit te zoeken. Hun conclusie? Beuningen, Druten en West Maas en Waal kunnen niet zelfstandig blijven.

In Druten waren ze daar zelf al achter gekomen, maar West Maas en Waal stuurt boze brieven aan de commissie. In Beuningen werd zelfs een complete raadsvergadering gewijd aan de vraag wat ze vooral níet wilden. Feitelijk liggen vrijwel alle gemeentes overhoop met Sterk Bestuur omdat ze een niet bepaald subtiele toon aanslaan… Ook al hebben ze in de kern natuurlijk wel gelijk.

Helaas gaat die boodschap door hun botte manier van handelen verloren. Niet dat de politiek in West Maas en Waal en Beuningen open staat voor het idee te fuseren. Dat in die gemeenten toevallig twee grote, sterk lokaal georiënteerde partijen aan de macht zijn die misschien iets te graag aan het pluche blijven plakken staat uiteraard volledig los van die afkeer tot herindeling.

Die partijen zouden eens verplicht op werkbezoek naar Oss moeten. Daar zijn al twee herindelingen achter de rug en de boel loopt gesmeerd. Er wordt gewerkt om de bijna 30 kernen hun eigen identiteit te laten houden en met succes. Politieke partijen zorgen voor een goede verdeling op de kieslijst zodat inwoners uit de diverse plaatsen allemaal aan bod komen. De stad Oss wordt niet voorgetrokken ten opzichte van de kleine dorpen en er zijn diverse instrumenten waardoor inwoners hun invloed kunnen uitoefenen.

Als de heren en dames politici dan toch in Oss zijn, is het misschien een idee de uiterst bekwame Jan Marijnissen als mediator te vragen. Dan heeft ook de SP voor de verandering eens niks te zeuren.

Dhr. E. van Wijk