Biljartclub Henricus Wamel
Biljartclub Henricus Wamel Foto: Anton Janssen

Biljartclub Huize Henricus in Wamel bestaat veertig jaar

WAMEL - Biljartclub Huize Henricus in Wamel bestaat 40 jaar. De club in Wamel was één van de oprichters van de, ook in 1975 opgerichte, Bejaarden Biljartvereniging Maas en Waal, die sinds de eeuwwisseling Senioren Biljartvereniging Maas en Waal heet. De biljartwedstrijden tussen de Maas en Waalse seniorenclubs worden altijd in de middaguren gespeeld.

Door Anton Janssen

Van de mensen die aan de wieg van de biljartclub in het woonzorgcentrum in Wamel stonden, is weinig meer bekend. De club van nu bestaat uit zestien enthousiaste leden, die op maandagavond komen spelen. De biljartclub staat open voor alle liefhebbers ouder dan 50 jaar, die in Wamel wonen of die een duidelijke binding met het dorp hebben. De biljarters maken dankbaar gebruik van de faciliteiten in Huize Henricus. Wanneer het atrium voor andere doeleinden in gebruik is, wijken de biljarters incidenteel uit naar het Vrijetijdscentrum. De leden mogen ook op andere tijden hun sport in Henricus komen beoefenen, mits er geen andere activiteiten zijn.

Competitie
De 40-jarige club doet met twee teams van elk vier spelers mee aan de competitie van de Maas en Waalse Senioren Biljartvereniging. Herman Janssen en Jan Nijs van de Wamelse club: "Wij zijn er om onze doelgroep op een mooie locatie, en op een gezellige manier, hun sport te laten bedrijven. Gezelligheid gaat bij ons boven prestaties. Hoewel iedereen natuurlijk graag wint, is de onderlinge sfeer prima."

Ze vervolgen: "De club speelde in het 'oude' Henricus in een zaal. Na de nieuwbouw staat het biljart in het atrium. Onze leden hebben het hier uitstekend naar hun zin. Ze komen trouw hun wedstrijden spelen of op het biljart oefenen. Gijs Engelman is met zijn 89 jaar ons oudste lid. Wil Melssen, die net als vorig seizoen weer bij ons clubkampioen is geworden, hoort tot de jongeren."

Spelregels
Bij Biljartvereniging Huize Henricus gelden dezelfde spelregels als bij de Maas en Waalse vereniging. Iedereen speelt op zijn gemiddelde. De ondergrens ligt bij twintig caramboles in dertig beurten. Bij een hogere score dan het eigen gemiddelde zijn er bonuspunten te verdienen. De Wamelse senioren doen met wisselend resultaat mee aan de buitenwedstrijden. De 40-jarige club in Wamel besteedt in besloten kring aandacht aan het jubileum. Alle leden krijgen een leuke herinnering. Informatie over de Biljartclub Huize Henricus bij Jan Nijs, tel. 0487-501370.