The F.O.G bluesband.
The F.O.G bluesband. Foto: Harry Mulder

Bluesrock van Maas en Waalse bodem

Door Harry Mulder

Een aantal oudere jongeren uit Maas en Waal kregen in mei 2004 het idee om een bluesband te beginnen. Ze hadden allemaal al enige jaren ervaring in diverse top-40 bandjes opgedaan en waren daar inmiddels een beetje op uitgekeken. Op een druilerige zondagmiddag werden de koppen bij elkaar gestoken, een repertoire uitgekozen en een bandnaam verzonnen. Ze waren indertijd met z'n vijven en geen echte jonge honden meer, dus leek 'The Five Old Guys Bluesband' een toepasselijke naam. En zo geschiedde: The F.O.G Bluesband was born.

Het allereerste optreden van de band vond vanzelfsprekend plaats in het 'eigen' Maas en Waal: op 27 november 2004 in Café D'n Optie in Druten, waar ze nadien nog vijf jaar op rij zouden spelen. In de jaren daarna werden bijna alle provincies van het hoge Noorden tot het uiterste Zuiden aangedaan en werd er gespeeld op diverse locaties. Van piepkleine cafés, zoals het toenmalige café Dixies in Zeist, waar het podium zo klein was dat 2 bandleden ernaast moesten staan, tot grote zalen als Tivoli/De Helling in Utrecht. De band stond tevens op festivals in Nederland en Duitsland, waaronder 't Zeeltje in Deest en Blues in Zyfflich.

Het repertoire van de heren bestaat voornamelijk uit stevige bluesrock covers van onder meer Walter Trout, Popa Chubby, Joe Bonamassa, Eric Clapton, ZZ Top en Harry Muskee (Cuby & The Blizzards). De huidige bezetting, die sinds januari van dit jaar pas weer écht aan de weg timmert, bestaat uit vier Old Guys; Gerrit de Gruijter (Zang/Gitaar), Jeroen Bresser (Bas), Jan van Lieshout (Keyboards/Hammond) en Harry Mulder (Drums). Na een korte periode van bezinning heeft de band weer verschillende optredens op de agenda staan. De aftrap is in Hill's Café66 in Bergharen, op zaterdagavond 13 juni. Deze avond heeft als het thema 'Blues, Beer & Burgers'. Ook The Double Cross Bluesband en Blind Lemon treden op. Tussendoor is er een bierproeverij en kunnen er hamburgers worden genuttigd. De entree is gratis. Aanvang 18.00 uur. Meer info, tel. 06-51 34 41 77.