Afbeelding
Foto: Hans Barten

Dikbillen en knuffelkonten

'Een koe die een goed leven heeft gehad, geeft het lekkerste stukje vlees', aldus Ad Lam. Er is de Horssense vleesveehouder dan ook alles aan gelegen zijn 'dikbillen' zo goed mogelijk te verzorgen. Voorafgaand aan het Streekgala vertelt de agrariër over uitgebalanceerde voeding, handoplegging en zijn liefde voor het vak.

Door Aafke Labout

Knokige zwart- en roodbonte koeien tref je in de stal van Lam niet aan. Het zijn de buitenlandse rassen waar zijn hart sneller van gaat kloppen; Piemontese, Belgisch witblauw en Blonde d'aquitaine. Mooie, grote en elegante dieren met een flinke spiermassa, ook wel 'dikbillen' genoemd. Het bedrijf van Ad Lam telt permanent rond de 200 runderen, van kalveren tot vierjarige koeien. Jaarlijks mest hij 265 exemplaren af, die op een leeftijd van achttien maanden (stieren) of vier jaar (koeien) worden geslacht. Het vlees wordt afgezet via de betere slagerijen in Nederland. Eén daarvan is Keurslagerij Lemmers Door Maarten in Beneden-Leeuwen.

Het geheim van goed vlees? Uitgebalanceerde voeding, een zacht ligbed en voldoende buitenlucht. Maar ook: weinig stress. 'Want', zo verklaart Ad, 'een koe die gestrest is, smaakt toch net even anders dan een 'happy' exemplaar.' Bij de Horssense vleesveehouder staat 'happy' vaak gelijk aan 'mak'. Het gros van de runderen is immers zo gewillig dat men er gerust bij in het hok kan. 'Doe ik vrijwel elke avond', vertelt hij. 'Dan ga ik even tussen de koeien, leg een hand op hun rug en voel of het een goed stuk vlees wordt. Die momenten, in alle rust, tussen de koeien, daar word ik gelukkig van.'
Lam is, naar eigen zeggen, een vakidioot die streeft naar het beste stukje vlees. Om dat te bereiken werkt hij samen met partijen die diezelfde passie hebben. 'De slager, de veehandelaar, de leverancier van het voer en ik hebben allen één primair doel; kwaliteit leveren. En dat komt nogal nauw', vertelt hij desgevraagd. 'Je kunt wel de juiste runderen hebben, maar als de voeding niet goed is, is je product niet optimaal. Met uitgebalanceerd krachtvoer, voorzien van de juiste bouw- en grondstoffen, bereik je het beste resultaat. Je zult het misschien niet geloven, maar wat je in het voer stopt, proef je terug in het vlees.'

Ad Lam is trots op zijn bedrijf en laat dat graag aan de buitenwereld zien. Tijdens het Streekgala geeft hij belangstellenden een kijkje in de keuken. Bezoekers kunnen de stallen bekijken en kennis maken met de verschillende runderrassen. Maarten Kock, van Keurslagerij Lemmers, verzorgt een proeverij van de grill. Het vlees dat bereid wordt, is afkomstig van Lams koeien. Voor kinderen is er de mogelijkheid met kalfjes te knuffelen.
Vleesveehouderij Lam is gevestigd aan de Neersteindsestraat 13 in Horssen. Het boerenbedrijf is tijdens het Streekgala geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.streekgala.nl.