Zuur en zout

In West Maas en Waal is het een begrip, het "raadsuitje". De 19 raadsleden mogen samen met het college van burgemeester en wethouders 'gezellig' een dagje op pad.
De oppositie is echter nog steeds zo pissig over het wegbezuinigen van de fractievolgers dat ze het jaarlijkse tripje boycotten.

Nou valt de SP best te missen, die tikken hooguit wat glazen extra zuur tomatensap weg. Maar ik verdenk het CDA en die andere linkse club ervan naast vergader- ook behoorlijke kroegtijgers te zijn.

En wat moet de oppositie dankzij haar principes missen? Welnu, de jolijt begint met een gezellig vaartochtje op de Waal. Daarna staat een inspirerend bezoekje aan het Honigcomplex in Nijmegen op het program. Want, inderdaad, met of zonder oppositie… het feest gaat gewoon door.

Best ironisch als je weet dat dit hele raadsuitje, in de woorden van burgervader Steenkamp, is bedoeld om "de onderlinge samenwerking en verbondenheid te bevorderen". Al wat nu overblijft is de coalitie op een bootje en die konden het toch al met elkaar vinden. Missie mislukt en meer dan genoeg reden het tripje te schrappen.

Al was het maar om 't geld. Als er geen centjes zijn voor fractievolgers, moet een inhoudsloos geworden feestje op kosten van de belastingbetaler toch juist sneuvelen?

Het tripje kost 5.000 euro, daar kan je best een paar fractievolgers van betalen… of de gage voor een ervaren mediator die coalitie en oppositie weer door één deur kan krijgen. Dat is na de laatste maanden absoluut geen overbodige luxe.

Het is trouwens pijnlijk toepasselijk dat Steenkamp zijn coalitie uitgerekend op sleeptouw neemt naar het Honigcomplex. De een vijzelt en maalt alles wat op z'n pad komt tot een hapklaar poeder dat uitsluitend met behoorlijk veel water te verteren valt… En de ander is de Honigfabriek.

Overigens heb je 't bij beiden zelden zo zout gegeten.

Dhr. E. van Wijk