De Marjoleindijken in Beuningen .
De Marjoleindijken in Beuningen . Foto: Ger Loeffen

Dijkhellingen Beuningen vormen uniek stuk natuur

BEUNINGEN - De hellingen aan de zuidkant van de dijken in de gemeente Beuningen worden ook wel de Marjoleindijken genoemd en zijn de mooiste van Europa. De dijkhellingen bevatten allerlei bloemen uit geheel centraal Europa, het zogenoemde stroomdalflora. Bloemen kunnen hier groeien omdat zaadjes worden meegenomen door de rivier. Het onderhoud van dit stukje natuur is al ruim dertig jaar in handen van het VLB, het Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen.

Door Ger Loeffen

In het begin van de jaren '80 van de vorige eeuw nam Frans Gruwèl, deze maand 80 jaar geworden, het initiatief tot oprichting van deze natuurvereniging. Inzet was iets te gaan doen voor de leefomgeving in Beuningen. Resultaat was een groep enthousiaste vrijwilligers met een groot hart voor de natuur. Tot 2008 is Gruwèl bijna onafgebroken voorzitter geweest van het VLB. In die tijd werden, in overleg met dijkbeheerder Waterschap Rivierenland, plannen gemaakt om het onderhoud van de dijkhellingen over te dragen aan het VLB. Gruwèl was jarenlang gesprekspartner met het Waterschap. Een belangrijk punt was het maaien van het gras veel meer af te stemmen op de groei van planten. Productiegras wordt eerder en vaker gemaaid, waardoor planten, bloemen en kruiden niet de kans krijgen te groeien en zich uit te zaaien. Resultaat van het maaibeleid van Frans Gruwèl was dat planten en kruiden de kans kregen om te groeien, waardoor een veel rijkere begroeiing ontstond.

Het onderhoud bestaat uit maatwerk; sommige delen worden vroeg, andere later gemaaid. Dit vereist kennis en constante monitoring. Resultaat is hellingen die bloemen en kruiden voortbrengen, zoals Veldsalie, Wilde Marjolein, Beemdkroon, Kruisbladwalstro, gewone Agrimonie en Rapunzelklokje. Rond deze tijd van het jaar zorgen deze planten voor een prachtig zomers bloementapijt. Vanzelfsprekend is het hooi hiervan rijk van kruiden en van hoge kwaliteit, dat door het VLB wordt verkocht. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor de vereniging.
Waterschap Rivierenland houdt zich onder meer bezig met natuurvriendelijk beheer van de dijken in het rivierengebied. Het belang van de natuur speelt een zeer belangrijke rol. De organisatie laat desgevraagd weten het beheer ook de komende jaren te laten uitvoeren door het VLB in Beuningen. Daarmee blijven dertig jaar inspanningen en een uniek stuk natuur behouden voor de gemeente Beuningen.