Buikschuiven tijdens DVL 2014.
Buikschuiven tijdens DVL 2014. Foto: José Iping

Jubileum voor het traditionele buikschuiven

BENEDEN-LEEUWEN – Tijdens de Dag van Leeuwen, op zondag 5 juli, staat traditiegetrouw het spectaculaire buikschuiven weer op het programma. Dit jaar staat het Maas en Waalse buikschuifkampioenschap in teken van het vijftienjarig jubileum.

De buikschuifbaan ligt dit jaar op het grasveld bij de Sportlaan, in plaats van de Christinestraat. Een nieuwe plek met meer bekijks voor de buikschuivers. Men kan deelnemen in een viertal categorieën; mannen, vrouwen, jongens en meisjes. De opdracht is simpel, deelnemers schuiven na een aanloop zo snel mogelijk naar de bel. Een commentator voorziet de wedstrijd van het nodige commentaar. In iedere categorie wordt zowel een teamtitel als individuele titel vergeven.
Regerend kampioen is het team 'Wat schuift het?', dat de derde titel op rij binnenhaalde. Iedere schuiver dingt daarnaast individueel mee naar de titel Maas en Waals Buikschuifkampioen 2015. Deze is in handen van Maikel van Haagen, met een tijd van 2,87 seconden.

Buikschuifteam
Een buikschuifteam bestaat uit vier personen. Voor de teamprestatie worden alle beste tijden van de teamleden bij elkaar opgeteld. Het team dat hiermee de snelste tijd heeft, wint de titel Maas en Waalse Buikschuifkampioenen 2015.

Prijzen
De snelste schuiver wint 50 euro, met respectievelijk 30 en 20 euro voor de nummer twee en drie. Het winnende team pakt 75 euro als hoofdprijs, het zilver levert 50 euro op en het brons 30 euro. Bij de junioren zijn er ook geldprijzen, met 40 euro voor het winnende team en 20 euro voor de snelste jonge schuiver. Naast de geldprijzen wint de buikschuifkampioen dit jaar een weekend lang een mobiele houtgestookte hottub voor de deur. Daarnaast winnen de beste teams en schuivers een sportabonnement.
Inschrijven
De buikschuifkampioenschappen duren van 12.00 tot 17.00 uur. Teams zijn hooguit een half uur actief bezig met buikschuiven. Wegens een nieuwe aanloopmat is het aan te raden waterschoenen of sportsokken te dragen. Inschrijven is mogelijk via de website www.dagvanleeuwen.nl en (klik op de button 'Inschrijving buikschuiven'). Per mail inschrijven kan ook: buikschuiven@dagvanleeuwen.nl. Meer informatie over het evenement: www.dagvanleeuwen.nl.