Meevaller?

Heeft u ook weleens een financiële meevaller? Zo'n half verwassen briefje van 50 dat tijdens het strijken uit een spijkerbroek dwarrelt of een blauwe envelop die voor de verandering geen rode cijfers bevat?
Dan kunt u zich enigszins de euforie inbeelden op het Beuningse gemeentehuis toen ineens 9 miljoen extra in de gemeentekas gevonden werd. Lang verhaal kort: door een doublure met een reservering voor een mislukt bouwproject en een boekhoudkundig trucje, waardoor grond over een langere periode wordt afgeschreven plus wat rentevoordeel, is er ineens negen miljoen extra verdiend.

Negen over 't hoofd geziene miljoenen. Hoe zouden al die ontslagen ambtenaren zich nu voelen? Of de clubs en verenigingen die door de subsidiekorting met moeite het hoofd boven water houden? Laat staan de raadsleden die totaal verkeerd geïnformeerd waren en vooral verdwaasd voor zich uit staarden.
Alleen BN&M-raadslid Bert Jeurissen is wakker. Hij kondigde namens Beuningen Nu & Morgen aan dat er een rekenkameronderzoek moet komen naar dit gevonden geld. Zeer terecht, want als dit soort meevallers mogelijk zijn, dan is een extra verlies van 9 miljoen of meer ook niet ondenkbaar… En dan is er pas echt een probleem.

Sowieso is 't een wonder dat niemand de onvermoede zilvervloot in de haven zag liggen. Het ontging 't bataljon peperdure accountants dat de gemeentelijke jaarrekening nakijkt. Ook onze 21 uiterst capabele raadsleden en de wethouder financiën met een berg ervaring waren blijkbaar even naar de wc toen deze posten voorbij kwamen. Zelfs de provincie Gelderland, die het armlastige Beuningen onder preventief toezicht houdt, had niks door.

Enfin…Wat te doen met die paar miljoen? Een spoedcursus boekhouden voor de afdeling financiën zou sowieso een zinvolle investering zijn. Maar, burgemeester en wethouders hebben al aangegeven dat de volledige meevaller gebruikt gaat worden om de nog steeds enorme schuld af te lossen.
Daarbij vergeten ze gemakshalve dat de gemeenteraad daar uiteindelijk over moet beslissen. Blijkbaar weten burgemeester en wethouders even weinig van cijfers als van democratie.

Dhr. E. van Wijk