Deze kasteelkinderen nemen deel aan de vossenjacht bij kasteel Wijchen.
Deze kasteelkinderen nemen deel aan de vossenjacht bij kasteel Wijchen. Foto: Gerard van Hal

Landelijke Dag van het Kasteel in Hernen en Wijchen

HERNEN/WIJCHEN – Kastelen en buitenplaatsen staan dit jaar prominent in de belangstelling tijdens de 'Dag van het Kasteel' op tweede pinksterdag. De poorten van kasteel Hernen en Museum Kasteel Wijchen zijn geopend voor publiek.

Voor jong en oud is er bij zeventig kastelen, buitenplaatsen, kasteelruïnes en tuinen van alles te beleven. Thema van dit jaar is 'Kastelen en Buitenplaatsen'. In de middeleeuwen ontstonden kastelen als plekken waar veilig gewoond kon worden. Ook werd er recht gesproken, gefeest en hoog bezoek ontvangen. Toen kastelen de verdedigende functie verloren, werden ze verbouwd tot buitenhuizen, omgeven door parken en tuinen waar gewandeld en gejaagd kon worden.

Hernen
Vlakbij kasteel Hernen zijn resten van oude veldovens gevonden, die zorgden voor de stenenproductie voor het kasteel en panden in de omgeving. Op tweede pinksterdag zijn er demonstraties bakstenen vormen. Er wordt getoond hoe zogenoemde kloostermoppen (middeleeuwse bakstenen) werden gemaakt. Een doorkijkbord, dat op 500 meter van de het kasteel is geplaatst, toont de middeleeuwse veldovens. Het kasteel is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Voorafgaand aan de Dag van het Kasteel, op zaterdag 23 mei, kunnen kinderen schildjes schilderen. Zondag 24 mei mogen kinderen zwaardvechten.

Wijchen
In Museum Kasteel Wijchen is een vossenjacht in en rondom het kasteel, met personages die passen bij het thema. Deelnemen aan de vossenjacht kan tussen 12.00 en 16.00 uur. De kosten bedragen 2 euro per kind, volwassenen zijn gratis. Het Museum Kasteel is daarnaast geopend voor alle publiek. Entree bedraagt 5 euro voor volwassenen en kinderen zijn gratis.

Bezoekers die hun mooiste foto delen met de Nederlandse Kastelen Stichting maken kans op mooie prijzen. Delen kan via foto@kastelen.nl, via Twitter of Facebook. Voor meer informatie www.kastelen.nl.