Tijdens het Pax Gala in 2014 regende het. Hopelijk is het woensdag 27 mei beter weer.
Tijdens het Pax Gala in 2014 regende het. Hopelijk is het woensdag 27 mei beter weer. Foto: Hans Barten

Van bolide tot tuktuk

DRUTEN - De 375 eindexamenleerlingen van het Pax Christi College kijken er al maanden naar uit; het befaamde eindexamengala. Woensdag 27 mei is het zover, en trekt een stoet bijzondere voertuigen door het centrum van Druten, met als eindbestemming D'n Bogerd. Hoeveel cabrio's, tractoren, tuktuks, oldtimers en andere bolides de optocht telt is onbekend. Maar een simpele rekensom leert dat dat er ruim 100 zullen zijn.

Voor de leerlingen van het Pax staat het eindexamengala bekend als hét feest van de middelbare schooltijd. 'De examens zijn achter de rug en dat maakt dat je, na een spannend jaar, even helemaal los kunt gaan', aldus docente Hilde Beijer, die samen met Bram Kraaijvanger verantwoordelijk is voor de organisatie van het spektakel.
Het gala is een traditie geworden op het Pax. 'Als je examen hebt gedaan, mag je dat op grootse wijze vieren. Een gala én een optocht door het dorp zijn daarvoor het perfecte middel', vervolgt Hilde.

Dat de leerlingen naar het feest toeleven moge duidelijk zijn. 'Ze zijn al heel lang bezig met het regelen van vervoer en de juiste outfit. Vaak al eerder dan dat wij met de organisatie beginnen', aldus de docente.
Belangstelling
Jarenlang werd het eindexamengala gehouden in Winssen. Sinds twee jaar vindt het spektakel plaats in D'n Bogerd in Druten. De verhuizing was noodzakelijk vanwege de steeds groter wordende belangstelling voor de optocht. In Druten legt de stoet dezelfde route af als de carnavalsoptocht, met de start op de Heersweg en het eindpunt nabij het Javaplein. Niet verwonderlijk dus dat carnavalsvereniging De Blauwe Bok destijds om medewerking werd gevraagd. 'En daar had de club wel oren naar', aldus Hilde. 'De vereniging regelt voor ons alle zaken 'op de route', vanaf het opstellen van de stoet, tot het afzetten van wegen. Daardoor kunnen Bram en ik ons inzetten bij D'n Bogerd, om alle leerlingen te ontvangen.'

De organisatie van het spektakel is een flinke taak, geeft de docente desgevraagd toe. 'Maar wel een zeer dankbare', vertelt ze. 'Als je al die koppies ziet tijdens de optocht. Onbetaalbaar. Daar doe je het voor.'

Route
De stoet met examenkandidaten trekt woensdag 27 mei vanaf 18.30 door het centrum van Druten. De tocht gaat via de Heersweg, Kattenburg, Hogestraat en Raadhuisstraat naar D'n Bogerd. De eerste leerlingen zullen daar rond 19.00 uur arriveren.