Dj Benjamin Bogart.
Dj Benjamin Bogart. Foto: Ger Loeffen

Tovenaartje met 126 bpm

BEUNINGEN - Ik geloof deze tienjarige knaap zelfs nog als hij zegt dat hij veel geld gaat verdienen en rijk wil worden. Bij velen al bekend onder de internationale artiestennaam Benjamin Bogart. De nog zeer jonge diskjockey maakte enkele weken geleden grote indruk bij 3FM-dj Rob Stenders. In de Hilversumse studio mixte deze bengel in zes minuten achttien nummers tot één compositie.

Door Ger Loeffen

In groep 7 van montessorischool De Triangel in Beuningen heet 'ie gewoon Bennie van den Bogaard. Net als zijn vader. Als hij aan mij vraagt van welke muziek ik hou voel ik dat het gesprek een wending neemt. Mijn keuze strookt niet helemaal, of beter gezegd helemaal niet, met de muziek die hij uit zijn computer tovert. Want toveren doet 'ie. In de huiskamer aan de Haagstraat hebben zijn ouders 'Jitka' en Bennie enkele vierkante meter ingeruimd voor een heuse dj-booth, de werkplek van Benjamin, waar hij dagelijks naar hartelust kan mixen. Stijlen die hem het meest aanspreken zijn Bigroom en Deephouse. Daar gaat ook wel zijn voorkeur naar uit: house met ongeveer 126 bpm (beats per minute).

Het is gewoon wonderbaarlijk hoeveel muziekstijlen in de elektronische dansmuziek Benjamin kan oplepelen. Het zit allemaal in zijn hoofd. Als hij een nummer hoort vist hij een ander nummer uit zijn enorme muziekbibliotheek dat daar perfect op aansluit. Zo werkt hij ook gestaag aan zijn eigen composities, Give Me That, Dada Drums en Slammed. Grote voorbeelden voor Benjamin zijn de internationaal bekende namen van dit moment: Hardwell, Martin Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike, Armin van Buuren en Tiësto. In de top 10 van beste dj's staan vijf Nederlanders. Absolute stijger Martin Garrix is Benjamins favoriet.
Veertien zwemdiploma's
Het begon allemaal twee jaar geleden. Bennie junior kon zich niet helemaal vinden in de hobby's skiën, kempo en zwemmen. Hoewel het zwemmen hem erg goed af ging. Hij behaalde maar liefst veertien diploma's. 'Ik wil dj worden', zei hij op een ochtend tegen zijn ouders. En ook daarvan keken vader en moeder niet vreemd op. De tsjechische Jitka zingt niet onverdienstelijk en de klanken drongen mogelijk al tijdens de zwangerschap tot kleine Bennie door. Dus toog het gezin naar de dj-school in Nijmegen. Benjamins gevoel voor ritme en muziek bleek zo goed dat docenten de wens van hem alleen maar konden onderschrijven.

Binnenkort reist het gezin af naar de dj-school in Amsterdam, waar Benjamin 40 uur les gaat krijgen. Tenminste, als de financiën bij elkaar te sprokkelen zijn. Zijn jonge leeftijd weerhoudt Bennie nog veel op te treden. Toch heeft hij al enkele malen 'gedraaid' in de Matrix in Nijmegen, in Club Bollee in Rhenen en Supreme in Arnhem. Onlangs verzorgde hij ook twee optredens in Beuningen: tijdens de Lentefeesten en op het bevrijdingsfestival Vrijpop. De 'vette' beats deden de muren van de Corneliuskerk trillen. En laten die 120 bpm nu net een lekker Vierdaagsetempo zijn. Vandaar dan ook dat Benjamin is gevraagd het alom bekende Vierdaagselied van H.A. van Mechelen en tekst van J.P.J.H. Clinge Doornbosch te gaan remixen voor de 100ste Vierdaagse in 2016. 'Ik doe dit omdat ik het leuk vind', zegt hij bij het afscheid. 'Dit wordt het wel'.