Referendum

De gemeente Druten maakte vorige week een memo openbaar over regionale samenwerking. Voordat u in slaap valt, de gemeente Beuningen bekende in dat bericht eindelijk kleur: "Beuningen en haar inwoners voelen zich meer verbonden met de stad. (…)Nijmegen, Wijchen en Heumen zijn de meest logische samenwerkingspartners. Druten en West Maas en Waal, zijn qua bestuurs- en ambtelijke cultuur alsmede de maatschappelijke oriëntatie van haar inwoners geen voor de hand liggende samenwerkingspartners.
"Beuningen en haar inwoners?" Ik ga weleens een weekendje zeevissen, maar heb ik daardoor een spontaan volksreferendum gemist? Of valt dit onder dat alom bekende, belerende bestuursmoto "wij weten wel wat goed voor u is"?

Een beetje weldenkend mens weet dat gemeenten gedwongen worden te groeien. Natuurlijk wordt er officieel niets opgedrongen, maar hun takenpakket wordt dusdanig uitgebreid dat schaalvergroting een noodzaak wordt. Alleen daarom al is enig voorsorteren op die situatie raadzaam. Regeren is immers vooruitzien.
Ik ben destijds in deze regio gaan wonen omdat ik hou van de landelijke sfeer en de gemoedelijkheid die je in dorpsgemeenschappen vindt. Alleen daarom al moet ik er niet aan denken straks als "Nijmegenaar" door het leven te gaan. Nee, Maas en Waal geniet mijn voorkeur voor samenwerking en een mettertijd onvermijdelijke gemeentelijke fusie. Maar niemand vroeg mij wat.
Waarom ligt 't trouwens zo voor de hand dat ik als Beuningenaar meer verbonden ben Nijmegen? Vanwege het winkelcentrum? Parkeren kost daar ongeveer evenveel als een leuk shirt, dus shoppen doe ik wel online. Nou vooruit, de Waalkade is altijd een bezoekje waard… Maar er zijn tegenwoordig voldoende recreatiemogelijkheden binnen de Beuningse gemeentegrenzen.
Sterker nog: Beuningen maakt het promoten van de eigen gemeente tot een topprioriteit. Maar de inwoners gaan volgens diezelfde gemeente liever naar Nijmegen.
Met welke buurgemeente u het meeste binding heeft is geheel aan u. Wel durf ik te stellen dat het huidige gemeentebestuur de band met haar burgers allang verloren is als het gaat om dit onderwerp. Misschien toch eens een referendum aan wagen?
Dhr. E. van Wijk